FUP i kantonalni MUP-ovi imaju spreman odgovor u slučaju nemira na entitetskoj liniji

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Federalna uprava policije imaju kapacitete da poduzmu sve mjere i radnje kako ne bi došlo do kršenja zakona naše zemlje.

Fatmir Hajdarević, komesar MUP-a KS, poduzima sve mjere i radnje kako bi se podigao stepen sigurnosti građana. Ovu informaciju potvrdio je šef Kabineta ministra FMUP-a Ervin Mušinović.

MUP KS poduzima mjere sigurnosti zbog najavljenog skupa građana iz RS-a na međuentitetskoj liniji. Najavljeni protest, uz polusatnu blokadu saobraćaja, trebao bi biti održan zato što je MUP KS jučer zabranio dolazak i protest građana iz RS-a pred Sudom BiH.

Đorđe Radanović, predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH, ranije danas je pozvao građane RS-a da izađu na međuentitetsku liniju u Doboju, Istočnom Sarajevu, Hercegovini i Semberiji.

– Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova spremno je pružiti svaki vid asistencije i podrške Ministarstvu unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u osiguranju javnog reda i mira s obzirom na to da je održavanje javnog reda i mira isključiva nadležnost kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova.

Policijski komesar Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo gdin. Fatmir Hajdarević poduzima sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi se generalno podigao stepen sigurnosti građana, piše Oslobođenje.

Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova, Federalna uprava policije i Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo u potpunosti odbacuju navode o pripremi nereda i napada na građana Bosne i Hercegovine ispred Tužilaštva Bosne i Hercegovine, bez obzira kojoj oni etničkoj grupi pripadali.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo i Federalna uprava policije imaju kapacitete da poduzmu sve mjere i radnje kako ne bi došlo do kršenja zakona naše zemlje.

Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova i Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo pozivaju građane Bosne i Hercegovine, bez obzira u kojem bosanskohercegovačkom entitetu imali prijavljeno mjesto prebivališta, da ne nasjedaju na zlonamjerne, tendenciozne i lažne navode kojim je cilj unošenje nemira među građanima Bosne i Hercegovine.

Posebno upozoravamo kako je izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti krivično djelo kažnjivo prema odredbama Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, rekao je šef Kabineta ministra FMUP-a Ervin Mušinović.

Mušinović je, također, potvrdio da je direktor FUP-a Vahidin Munjić kantonalnim MUP-ovima stavio na raspolaganje policijske službenike FUP-a.

– Direktor Federalne uprave policije gdin. Vahidin Munjić, nakon obavljenih konsultacija s ministrom unutrašnjih poslova gdin. Ramom Isakom, stavio je kantonalnim ministarstvima unutrašnjih poslova na raspolaganje policijske službenike Federalne uprave policije, a koji su spremni pružiti asistenciju u slučaju bilo kakvog narušavanja javnog reda i mira. Posebno ističemo kako je održavanje javnog reda i mira isključiva nadležnost kantonalnih ministarstva unutrašnjih poslova te da Federalna uprava policije raspolaže kapacitetima da u tom kontekstu pruži asistenciju i pomoć.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *