Najveći napad na Rusiju od početka rata, Moskva raketirala Kijev

Ukrajinski dronovi gađali su šest ruskih regija u najvećem koordiniranom napadu dronovima od početka rata.

Najveći napad na Rusiju od početka rata, Moskva raketirala Kijev
(Foto: Twitter)

U Pskovu, gdje su oštećena četiri vojna aviona, regionalni guverner Mikhail Vedernikov otkazao je sve letove u i iz zračne luke dok se ne procijeni šteta.

Nepotvrđena izvješća medija govore da je između 10 i 20 dronova moglo napasti zračnu luku. Više bespilotnih letjelica oboreno je iznad Orjola, Brjanska, Rjazanja, Kaluge i moskovske regije koja okružuje glavni grad Rusije, prema Ministarstvu odbrane, prenose

Ruska režimska novinska agencija Tass javlja da je zatvoren zračni prostor nad moskovskom zračnom lukom Vnukovo.

Rusi uzvratili udarom na Kijev

U glavnom gradu Ukrajine Kijevu došlo je do niza eksplozija, saopćio je gradonačelnik Vitalij Kličko. Dodao je kako su krhotine oštetile nekoliko zgrada u ukrajinskoj prijestolnici, uključujući skladište i upravnu zgradu, a obje su u plamenu.

Najjači ruski udar na Kijev od proljeća, dvoje mrtvih

Dva su mladića poginula od krhotina koje su pale nakon golemog udara ruskih raketa i dronova na Kijev, saopćila je jutros lokalna vojna uprava.

“Kao rezultat krhotina koje su pale u okrugu Ševčenkivski u Kijevu dvije osobe su poginule, prema prvim izvještajima”, napisao je na Telegramu Sergij Popko, načelnik gradske vojne uprave Kijev, pa dodao: “Kijev nije doživio tako snažan napad od proljeća”.

Popko je rekao da je nekoliko grupa bespilotnih letjelica putovalo prema Kijevu “iz različitih smjerova”, a kasnije su rakete lansirane prema gradu iz strateških bombardera Tu-95MS.  Snage protuzračne odbrane uništile su više od 20 “neprijateljskih ciljeva”, dodao je.

Još je jedna osoba povrijeđena te joj je ukazana liječnička pomoć, dodao je. Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko napisao je na Telegramu da su “dva mrtva muškarca pronađena” u nestambenoj zgradi. Nije precizirao kako su umrli niti jesu li to ista dvojica koje je prijavila gradska vojna uprava.

Regionalna vojna uprava ranije je upozorila na raketni napad i rekla da protuzračna odbrana djeluje.

Novinar AFP-a čuo je najmanje tri jake eksplozije u središtu Kijeva oko 5 ujutro po lokalnom vremenu. Hitne službe također su raspoređene u južnom okrugu, gdje su krhotine pale na komercijalnu zgradu, naveo je Popko na Telegramu.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *