Upozorenje bh. meteorologa

Danas od 17 sati na snazi je narandžasto upozorenje i traje do 29. augusta, do 16 sati. Hladnija zračna masa uz frontalni sistem koja nam pristiže sa sjeverozapada evropskog kontinenta donosi dramatičnu promjenu vremenskih prilika, kazao je meteorolog iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda Bakir Krajinović za Oslobođenje.

– Ono što smo imali proteklih par dana ogledalo se u stabilnoj atmosferi i ekstremno visokim vrijednostima temperatura zraka. Tako da, očekuje nas promjena u vidu padavina i značajnijeg pada vrijednosti temperatura zraka. Narandžasto upozorenje odnosi se na područje zapadne i jugozapadne Hercegovine, centralne i dijelom istočne Bosne. Na tim područjima prijete rizici uslijed jačih pljuskova koji mogu u vrlo kratkom vremenskom periodu da izluče od 30 do 60 litara kiše po metru kvadratnom. Biće praćeni grmljavinom, a ponegdje i gradom. Uz sve to, očekuje se i dosta jak vjetar, do 70 kilometara na sat, kazao je Krajinović, te dodao:

– U ovom periodu od 17 sati danas do 16 sati sutra, očekujemo dosta nestabilnu atmosferu koja može prouzrokovati velike probleme građanima Bosne i Hercegovine. Zbog toga savjetujemo da svi prate razvoj vremenskih prilika i informacije nadležnih institucija, sve one savjete koje nadležni pružaju građanima, kako bismo spriječili ono najgore, a u proteklih nekoliko mjeseci imali smo dosta problema i nadam se da smo svi naučili lekciju kada je u pitanju zaštita naših života i zaštita materijalnih dobara u Bosni i Hercegovini. Očekuje se da će nestabilna atmosfera trajati do četvrtka, uz česte padavine i niže vrijednosti temperatura zraka nego je to uobičajeno za ovo doba godine.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *