Ademir Zurapović danas sudi Dončiću na SP, u BiH ne sudi jer je ‘prestar’

Najbolji bh. košarkaški sudac Ademir Zurapović je i ove godine dobio povjerenje FIBA-e da sudi Svjetsko prvenstvo.

Iskusni sudac će danas suditi prvu utakmicu na ovogodišnjem Mundobasketu i to susret Slovenije i Venecuele koji se igra u japanskoj Okinawi u 13 i 30 sati po našem vremenu.

Zurapović će biti glavni sudac utakmice a asistirat će mu Matthew Leigh Kallio iz Kanade, te Wojciech Liszka iz Poljske.

Zanimljivo je da je Ademiru Zurapoviću, koji je u maju proslavio 50. rođendan, komisija unutar saveza onemogućila suđenje domaćeg prvenstva BiH jer je, navodno, prestar.

Zurapović je nedavno za N1 izjavio.

“To nije KSBiH. Unutar KSBiH postoji radna komisija i ja sam u maju napunio 50 godina, pa bi oni na osnovu mojih godina da mi onemoguće suđenje. Postoje struje u BiH koje ne bi da sudim. Da li ću se naći na listi licenciranih sudaca vidjet ćemo. Legalista sam, ako postoji dokument ili papir koji mi ne dozvoljava ja ću to prihvatiti. U FIBA-i postoje regulative i oni su napravili izuzeće”.

Karijera Ademira Zurapovića traje već 27 godina. U proteklih nekoliko godina sudija iz BiH je također dijelio pravdu na susretima Svjetskog prvenstva i Olimpijskih igara.

Zurapović je prošle godine sudio finale Eurobasketa između Španije i Francuske, a nešto ranije bio je glavni arbitar i na finalu Olimpijskih igra na duelu SAD-a i Francuske.

(tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *