Austrijanci potvrdili kvalitet proizvoda ‘Zraka’, 30 radnika vraćeno na posao

Nove dobre vijesti stižu iz kompanije namjenske indrustije “Zrak”, za koju su mnogi prije samo dva mjeseca već prognozirali neveseli kraj.

Potvrđen kvalitet proizvoda “Zraka” (Foto: VB)

U “Zraku” ponovo radi ukupno 30 radnika, od 49 koliko ih je radilo prije stečaja kompanije. Kako su Vijesti.ba ranije pisale, u kompaniji bi uskoro moglo faliti radne snage.

Jučer su u posjeti kompaniji bili predstavnici austrijske kompanije za koju je Zrak izradio nišanske sprave za minobacače. Za Vijesti.ba je potvrđeno da je inspekcija austrijske kompanije utvrdila da nišanske sprave zadovoljavaju sve tražene parametre, te se u narednom period očekuje njihova isporuka u Austriju.

Prethodno je potrebno tek prikupiti potrebne dozvole za izvoz. Također, kako nam je potvrđeno, plan je da nakon isporuke 50 nišanskih sprava, ‘Zrak’ do kraja godine za Austrijance izradi još 80 komada. Fotografije koje objavljujemo su autentične, a sprave koje vidite na njima su prošle kontrolu stručnjaka iz Austrije.

Radnici, kao i do sada, ne kriju optimizam i poručuju kako Zrak ima perspektivu te da su dokazali da stečaj nije kraj, kako su to govorili mnogi.

Podsjetimo, federalni premijer Nikšić, koji je prema riječima radnika uložio veliki trud da pomogne kompaniji, poručio je nedavno da su “zatvaranje kompanija i otkazi radnicima zadnja opcija”.

– Nama je važna sudbina svakog radnika i njihovih porodica. U današnje vrijeme gašenje firmi namjenske industrije može ukazivati samo na nečije loše namjere i prikrivene želju za ostvarenjem nekog ličnog interesa, poručio je premijer Nikšić i dodao:

– Od Zraka nismo odustali iako su mu bili namijenili smrtnu kaznu. Pokazalo se da smo ispravno odlučili. U kratkom periodu, zajedničkim naporom sa stečajnim upravnikom uspjeli smo pronaći nove poslove i vratiti određeni broj radnika. Još uvijek smo daleko od cilja. Ovo je samo jedan od primjera koji nam pokazuje da trebamo biti uporni i tražiti rješenja. Odustati od borbe nije opcija – kazao je Nikšić.

Podijeli

One comment

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *