Novo lažiranje činjenica: Djeca Sarajeva ubijena u opsadi na listi djece ubijene u RS!

Nakon fotografije izbjeglica iz Žepe koje su u Prijedoru prikazane kao žrtve Oluje, stižu nova lažiranja činjenica iz RS.

Republički centar za istraživanje ratnih zločina Republike Srpske je na spisak ubijene djece uvrstio i djecu ubijenu u opkoljenom Sarajevu od granata i snajperskih metaka ispaljenih sa položaja Vojske RS.

Trenutno znamo imena šest malih Sarajlija koje je ubila Vojska RS, a koje predstavljaju kao svoje žrtve, navodi stranica Sniper Alley Photo.

Posljednji u nizu je Igor Malešević koji je teško ranjen 5. augusta 1992. godine minibacačkom granatom ispaljenom sa položaja Vojske RS. Preminuo je šest dana kasnije od posljedica ranjavanja u svojoj osmoj godini života. Detalje je potvrdila Igorova sestra.

Na zloglasni spisak navodnih “srpskih žrtava je upisan i Danijel Kovačević, iako je cijeli rat proveo u Sarajevu pod opsadom, prenose Vijesti.ba.

Osim Danijela i Igora, među djecom koju su ubile snage Vojske RS u opkoljenom Sarajevu, a u knjizi objavljenoj 2022. godine pod nazivom “Djeca žrtve rata 1991-1995” i prikazana su kao da ih je ubila Armija RBiH, još su: Marko Lukić, Damir Dodik, Mirjana Malešević i Vitomir Soknić.

Marko Lukić je ubijen u jedanaestoj godini života, 26. jula 1995. godine. Stradao je od granate, ispaljene sa položaja Vojske Republike Srpske na sarajevsko naselje Mejtaš.

Njegov brat Miroslav Lukić oglasio se putem Twittera i najavio tužbu protiv Viktora Nuždića i Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica na čijem je čelu.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *