Lakić o rudnicima i rudarima: Tražiti sistemska rješenja, neka su bolna!

Pojavilo se nepovjerenje prema Nadzornom odboru i Upravi Elektroprivrede Bosne i Hercegovine, stoga je i uslijedila nova odluka.

To je slijed aktivnosti, a kojem je prethodilo još nekoliko aktivnosti u prethodnom periodu kada je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine u pitanju, izjavio je za BHT1 uživo Vedran Lakić, ministar energije, rudarstva i industrije Federacije Bosne i Hercegovine, komentirajući današnju saglasnost Vlade FBiH za smjenu generalnog direktora Elektroprivrede BiH Admira Andelije i kompletnog rukovodstva.

“Izvještaj o izvršenju Plana za prošlu godinu i svi ostali dokumenti su bili predmetom rasprave na skupštinama svih preduzeća i Vlada Federacije BiH je odredila svoj stav kada su ti izvještaji u pitanju i kada je konkretno i Elektroprivreda BiH u pitanju, a dali su negativno mišljenje, odnosno Izvještaj nije prihvaćen, što je bio jedan od preduslova obzirom da se nepovjerenje tu pojavilo i sama odluka da se krene u promjenu cijele uprave”, dodao je Lakić.

Kako ističe Lakić, cilj je da se ova odluka zakonski provede kroz redovne procedure u narednom periodu.

“Bez obzira što će takve procedure imati određeno svoje trajanje, mi i dalje nastavljamo s aktivnostima komunikacije sa svim bitnim akterima u ovom procesu, a tu su nam prije svega rudnici, tu su nam predstavnici sindikata. Pratimo situaciju i šta će se dešavati u narednom periodu. Želja nam je da se ovo stanje riješi i da bude bolja situacija.”

Razriješeni direktor Elektroprivrede Admir Andelija tvrdi da je sam pozvao Vladu Federacije BiH da ga smijeni jer nije želio raditi nezakonito. O tome da li su tačni navodi da je Vlada FBiH od Elektroprovrede BiH tražila da prekrši zakon, Lakić ima drugačiji stav.

“Gledao bih to na jedan drugačiji način. Vlada Federacije BiH je zauzela svoj stav da će ići u promjenu uprava u javnim preduzećima i mislim da se tim putem krenulo još od prve sjednice Vlade Federacije BiH u novom sazivu i samog ekspozea federalnog premijera Nermina Nikšića kada je tražio da se ponude ostavke od strane svih rukovodstava firmi koje su pod nadzorom Federacije Bosne i Hercegovine, tako da geneza svega ovoga datira još od prije tri mjeseca. Gledam na to kao redovnu aktivnost koju je Vlada Federacije BiH htjela da uradi u samom početku svog mandata i da je taj proces trajao već nekoliko koraka, a danas je bio jedan od tih koraka. Da li su to bili pritisci od bilo koga i sa bilo koje strane, ja to ne bih gledao na taj način, nego jednostavno proces za koji se opredijelila Vlada Federacije BiH”, smatra Lakić.

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine uputila je prošle sedmice nalog Elektroprivredi BiH da se zaostale plate hitno isplate, na šta su iz Elektroprivrede odgovorili da bi to značilo kršenje Zakona o privrednim društvima i Zakona o javnim preduzećima Federacije BiH. Lakić je mišljenja da se moraju povući novi konkretniji potezi.

„Istakao bih činjenicu da je za prošlu platu kada je u pitanju RMU Zenica isplaćena plata kroz finansijsku pomoć koju je osigurala Elektroprivreda BiH u skladu sa svim procedurama koje je u tom trenutku imala na raspolaganju. Smatram da bi se to moglo uraditi i ovaj put, naravno uz poštivanje procedura koje se trebaju raditi u okviru Elektorprivrede BiH, njene Uprave, Nadzornog odbora i po potrebi skupštine društva, a koje opet čini Vlada Federacije BiH. Slažem se i s drugim krajem priče da se to dešava iz mjeseca u mjesec i da mi moramo posegnuti za dugoročnijim rješenjem kako se ovo ne bi dešavalo svaki mjesec.”

Kada se i u javnosti vidi da rudari štrajkuju svaki mjesec zbog nečega što nisu dobili, a to je izvor života – njihova plata, onda, kako navodi Lakić, nećemo biti u pravu ako se ovo “pusti” i ostavi po strani.

“Moramo se okrenuti nekim strateškim opredjeljenjima koja mogu biti bolna i manje bolna, ali u narednom periodu morat ćemo ovo sistemski riješiti.”

Ugalj nije budućnost, podvukao je Lakić.

“Ugalj je izvor naše energije u zadnjih desetina i destina godina. On nam je primarni kada je u pitanju stvaranje električne energije i presretni smo što imamo takav izvor. Svi smo svjesni da ugalj nije budućnost i to se znalo dosta godina unazad, a svakim danom postajemo sve svjesniji da će to biti sve manje i manje u narednom periodu. Ovdje moram istaći činjenicu i da su predstavnici sindikata i rudari vrlo konkrektno razgovarali na nekoliko sastanaka koje smo imali u Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije zajedno s premijerom FBiH, gdje su istakli svoju svjesnost da rudnici nisu određena budućnost za naredni period. To dokazuju i dokumenti. Mi u narednom periodu moramo smanjiti eksploataciju uglja i to je jedan dugoročni proces. Gledajući kratkoročno na Zenicu i šta trebamo uraditi, postigli smo dogovor da se ozbiljno moramo baviti ovim rudnikom i dogovoriti se zajednički šta je to realno rješenje”, kazao je Lakić, između ostalog, u razgovoru za Radioteleviziju Bosne i Hercegovine.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *