Kroketi od tikvica su idealna grickalica ili prilog jelu te odličan način kako uključili više povrća u svoju prehranu.
Pečeni su u rerni umjesto prženi na ulju te predstavljaju odličnu niskokaloričnu alternativu za klasične krokete.
Ova zdravija verzija kroketa oduševit će i odrasle i djecu.
Recept
dvije šoljice naribanih tikvica
jaje
polja šoljice naribanog sira (Gouda ili cheddar)
pola šoljice krušnih mrvica
suhi bosiljak
so, biber
Zagrijte rernu na 200 stepeni i obložite tepsiju papirom za pečenje.
Stavite naribanu tikvicu na kuhinjsku krpu i iscijedite svu suvišnu tekućinu. Nakon cijeđenja trebala bi ostati barem jedna šolja tikvica. Prebacite ocijeđenu tikvicu u posudu te dodajte jaje, sir, krušne mrvice, začine. Posolite i pobiberite po ukusu te zatim sve dobro promiješajte dok smjesa ne postane kompaktna.
Kašikom izvadite smjesu i oblikujte male ovalne oblike, slično kao kroketi od krompira. Trebali biste dobiti oko 16 komada. Stavite krokete na papir za pečenje i pecite ih 25 do 30 minuta, dok ne postanu zlatno smeđi. Na pola vremena pečenja ih okrenite.
Poslužite ih tople uz omiljeni umak ili kao prilog piletini, ribi. (tl)