Skupština TK usvojila inicijativu za ukidanje eksterne mature u školama

Na osnovu poslovnika o radu Skupštine Tuzlanskog kantona, zastupnici SDA u Skupštini TK Smajo Mandžić i Lejla Vuković podnijeli su inicijativu za ukidanje polaganja eksterne mature za osnovne i srednje škole na području Tuzlanskog kantona.

Na današnjoj sjednici Skupštine TK ista inicijativa je usvojena, te će se krenuti u proceduru ukidanja eksterne mature u školama na području TK. Ranije je Vuković izjavila da se najveća diskriminacija odnosi na djecu povratnika u RS koja ne polažu eksternu maturu i po automatizmu ne mogu ostvariti bodove koji su im potrebni za upis na željeni fakultet ili srednju školu.

“Laički rečeno, da li se to Univerzitet u Tuzli odriče djece povratnika i zašto? Poznato nam je i to da je Univerzitet upoznat sa ovom problematikom, pa pitamo zašto ništa nije poduzeto po tom pitanju?Nikakvo čudo nije što je sve veći broj upisanih studenata na privatnim fakultetima, a mi se kao deklarativno borimo protiv toga.Nadalje, svima nama je itekako jasno da se stvara preopterećenost učenika i nastavnika / profesora, a sama eksterna matura ne polučuje nikakve pozitivne efekte, a kao takva je neusklađena sa Pisa standardima”, istakla je Vuković.

Prema njenim riječima, imamo situaciju da učenici generacije koji nisu osvojili više od 80 posto na eksternoj maturi, ne mogu koristiti privilegije prilikom upisa u srednje škole. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *