Tuzlanski aerodrom u problemima nakon odluke Wizz Aira da bude samo stanica

Premještanje dva bazna aviona kompanije Wizz Air s Aerodroma Tuzla u druge zračne luke, izazvalo je veliko zanimanje ovdašnje javnosti, posebno putnika koji su često letjeli s Dubrava u druge evropske države.

No, ova odluka je veliki udar i za Aerodrom Tuzla čiji su kapaciteti prošireni upravo zbog zahtjeva  Wizz Aira, mada ne samo ove kompanije. Cijelo poslovanje Aerodroma Tuzla sada je pod veliki znamo pitanja.

Zatečeni smo posljednjom informacijom jer mi ne vidimo niti jedan razlog za takvu odluku. Naime, ovo je rekordna godina za tuzlanski aerodrom po broju prevezenih putnika, jer mi zaključno s 15. julom imamo opsluženo više od 400 hiljada putnika. Na osnovu toga, nijedan ekonomski razlog ne postoji za to da Wizz Air zatvori svoju bazu, ostavivši nas samo kao stanicu“, kazao je za Klix.ba direktor Međunarodnog aerdroma u Tuzli Dževad Halilčević, za Klix.

On ističe da se tuzlanski aerodrom nalazi u Wizz Airovoj mreži aerodroma, a na nivou svakog mjeseca su bili među prve tri zračne luke.

Tu se gledaju svi parametri, poput brzine opsluge, minimalnih kašnjenja te popunjenosti aviona, odnosno letova. Dakle, još jednom kažem da nijedan statistički razlog nije išao u prilog navedenoj odluci. U svom pojašnjenju onu su nama rekli da se to dešava samo zbog globalnih ekonomskih pomjeranja koja su prisutna. Mi ništa nismo mogli učiniti da to spriječimo“, ističe Halilčević.

Napominje da menadžmene tuzlanske zračne luke ne sjedi skrštenih ruku, nego da intenzivno traži druge zainteresovane avio kompanije za uspostavu saradnje i osiguranje letova iz Tuzle i za Tuzlu. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *