Oluja poharala regiju i BiH, uzela živote i ostavila haos

Oluja koja je prošla kroz Sloveniju i Hrvatsku, napravila haos i iza sebe ostavila i žrtve i povrijeđene stigla je i u BiH i nastavila činiti isto.

Brčko, Doboj, Bosanski Brod, Bosanski Šamac, Banjaluka, Tuzla, Zenica, Maglaj, Teslić, Bijeljina, Lukavac, Modriča…

Brojni bh. gradovi danas popodne su pogođeni jakim nevremenom.

Općinski štab za vanredne situacije na večerašnjem sastanku je proglasio stanje elementarne nepogode na području Bosanskog Šamca, uzrokovano olujnim nevremenom.

Snažno nevrijeme noćas je pogodilo i Bijeljinu, a štete su višemilionske. Tim povodom oglasio se i gradonačelnik tog grada Ljubiša Petrović.

– Svi zajedno smo svjedoci velikog olujnog nevremena koje nas je zadesilo, i koje je nanijelo višemilionsku štetu. Šteta se ogleda u uništenim usjevima, povrtarskim i voćnim kulturama, plastenicima, krovovima i ostalim djelovima kuća i objekata, električnim kvarovima, zakrčenim putnim pravcima, na veliku žalost ima i povrijeđenih među ljudima, rekao je Petrović.

Dodao je da je veliki broj putnih pravaca je blokiran oborenim stablima i nema električne energije/ulične rasvjete te je vrlo nebezbjedno kretati se bilo gdje.

Jako nevrijeme praćeno kišom i udarima vjetra pogodilo je danas i područje Kalesije.

Jak vjetar nosio je sve pred sobom. Na ulicama su polomljene grane, a nanio je štetu i na privatnim objektima, elektro-stubovima i stubovima rasvjete.

Vatrogasci su uklanjali grane s ulica koje je vjetar praćen kišom polomio, pišu Vijesti.ba.

Snažan vjetar nosio je stabla i krhotine kuća i zgrada u Banjaluci. Aerodrom Banjaluka zatvoren je za saobraćaj, jer je u poslijepodnevnim satima oluja oštetila krov pristanišne zgrade preduzeća Aerodromi RS. Pristanišna zgrada je pretrpjela veća oštećenja krova, te smo bili prinuđeni Aerodrom večeras zatvoriti za saobraćaj i otkazati let Memingen-Banjaluka-Memingen avio-kompanije Rajaner.

Pogođena su mjesta u okolini Vranduka, 15 kilometara od Zenice. Padao je grad, a led je bio veličine loptice.

Snažan vjetar u Lukavcu je nosio krov, a snazi olujnog vjetra najbolje svjedoče fotografije.

Olujni vjetar napravio je haos i po ulicama Brčkog, a smrtno je stradala i jedna žena. Više od 20 osoba je povrijeđeno.

Posljedice nevremena, jakog vjetra i leda, zabilježene su i u okolini Maglaja gdje je na području Šija došlo do pada stabla drveta na magistralni put M-17 zbog čega je bilo otežano odvijanje saobraćaja.

Nevrijeme je pogodilo i Tuzlu. Kiša praćena snažnim vjetrom ostavila je iza sebe polomljene grane po tuzlanskim ulicama i probleme u saobraćaju.

Ljekarsku pomoć zbog povreda zatražilo je više od 10 lica na području Bijeljine gdje je preko 5.000 domaćinstava ostalo bez električne energije.

Jako nevrijeme pogodilo je danas Doboj što je izazvalo plavljenje pojedinih gradskih ulica. Nevrijeme je rušilo drveće na ulicama te prouzrokovalo štetu na vozilima.

Nevrijeme je pogodilo i Bosanski Šamac. Vjetar je nosio krovove, bacao crijep sa kuća, lomio drveće…

U Bosanskom Brodu je olujni vjetar skidao crijep sa krovova, obarao drveće i lomio grane.

Protivgradna preventiva Republike Srpske ispalila je više od 115 protivgradnih raketa na prostoru od Bosanskog Novog, Kostajnice, Kozarske Dubice, Gradiške do Srpca, a gradonosna opasnost kretala se sjeverom prema rijeci Drini.

Olujni vjetar koji je večeras zahvatio Modriču oborio je više stabala i nanio štetu na nekoliko stambenih objekata u gradu, kao i naseljima Tolisa i Miloševac.

U susjednoj Hrvatskoj bjesnilo je nevrijeme gdje su život izgubila tri lica. Nevrijeme je odnijelo i jedan život u Sloveniji.

Pogoršanje vremena zahvatilo je i susjednu Srbiju gdje je snažni vjetar kidao krovove kuća i rušio stabla i kran. Zbog snažnog nevremena za saobraćaj je zatvoren i Beogradski aerodrom. (TL, Ag, VB)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *