In memoriam: U Štutgartu preminuo poznati novinar Ivica Nosić

 Tužna vijest stigla je iz Štutgarta. Danas u popodnevnim satima preminuo je Ivica Nosić (86), jedan od posljednjih iz plejade stare novinarske garde Tuzle, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

Tuzlakom je postao 1938. godine, a rođen je godinu prije, 13. jula, u Srebrenici, odakle je s porodicom preselio u Tuzlu.

Zadnje desetljeće s obitelji (supruga Buba i sin Dejan, snaha Stefani, te unuka Antonija) živio je u Štutgartu, Njemačka.

Svoj je novinarski kruh profesionalno zaradjivao skoro 50 godina u “Oslobodjenju”, “Frontu slobode” i zagrebačkom “Vjesniku”, dok je brojne tekstove, pretežno reportaže i komentare, objavljivao u “Areni”, “Večernjem listu”, “Večernjim novinama”, i mnogim dnevnicima i tjednicima nekadašnje države.

U životopis Ivice Nosića – Ive, Iveka, Ivečine, kako ga zovu njegovi initimusi i novinarski pajtaši, svakako valja ugraditi podatak da je i grad Tuzla svojevremeno, u vrijeme gradonačelnikovanja mr. Džeme Hadžiavdića, prepoznao njegovo Tuzlanstvo i dodjelio mu najviše priznanje grada, tadašnju Oktobarsku plaketu.

Zahvalnica grada Banja Luka Ivici Nosiću za pomoć tokom zemljotresa 1969. godine (Foto: Lična arhiva)

O priznanjima za ukupan novinarski učinak govori još i pozamašan broj nagrada udruženja novinara BiH i Hrvatskog društva novinara, mnoštvo diploma i raznoraznih plaketa, među kojima je i Srebrena plaketa UN BiH za 25 godina članstva u tom udruženju, pa čak i jedan Orden rada što mu ga je za zapaženu žurnalističku djelatnost dodijelilo ondašnje Predsjedništvo nekadašnje SFRJ.

Ivica Nosić još je jedan pripadnik one zlatne generacije tuzlanskih novinara koja je bila odana svome poslu, volila ga je i nadahnuto pisala. Nosić je lice sa one poznate fotografije iz 1960. godine, proistekle iz kamere izuzetnog fotoreportera Miroslava Hlubne, u društvu svojih ispisnika iz Tuzle od kojih je većina otišla tamo odakle se niko ne vraća.

Bio je član Udruženja novinara Jugoslavije, Društva novinara Bosne i Hercegovine i Hrvatskog novinarskog društva.

Sahrana Ivice Nosića obavit će se u Štitgartu, gdje mu je ostala obitelj. Tačan datum psoljednjeg ispraćaja još nije određen. (Miroslav Petrović)
———–
(Uime Redakcije portala TuzlaL!VE obitelji Nosić upućujemo najiskrenije izraze saučešća. Počivao u miru Božjem!)

Podijeli

3 0 komentara

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *