Sudovanja: Tobe jarabi, Bugari!

Šesnaesto ročište u Opštinskom sudu u Gračanici pred sutkinjom Selmom Brkić, optuženoj dvetorki uposlenika – saradnika Rudnika soli Tuzla, jednom ministru i jednom predsjedniku političke stranke, završeno je beskonačnim čitanjem datuma i minutaže međusobnih razgovora bez snimaka, međusobnih  sms poruka, među kojima je i ta da li na prednovogodišnje druženje treba donijeti cijelo ili isječeno janje!

U viber porukama između prokuratora firme Mining&Driling, koja je u najkraćem roku i kvalitetno izvršila ugovor radova na šest bušotina slanice, Dženana Mujkića i vlasnika firme Midhata Džafića saznajemo da su kao poslovni ljudi prije i objavljivanja tendera za bušotine se čudili kako neko forsira firmu iz Bugarske: „Tobe jarabi, iz Bugarske! – čudio se Mujkić.

Ima tu još uobičajenih razgovora, odnosno mobilnih poruka, čak, i neidentifikovanih osoba. Na kraju, samo iz njemu poznatih razloga, vidno neraspoloženi tužilac Ćazim Serhatlić je prikazao i fotografiju na kojoj su Atif Mujkić i ministar u Vladi RS, Petar Đokić!

Ukratko, u 16 ročišta optuženim, izjavama 29 svjedoka optužbe i dokazima, nije dat ni jedan dokaz o organizovanoj kriminalnoj skupini, davanju i sticanju koristi, pogodovanju itd., kažnjivim djelima po Krivičnom zakonu Federacije BiH! Najveći broj svjedoka ne poznaje optužene a mnogi od njih su se upoznali tek na suđenju!

Bilo je to ogromno prosipanje ljudskih i materijalnih resursa, kao i u svakom politički montiranom procesu. Optuženi su izgubili 144 radna dana, svjedoci 34, sutkinja, tužilac i zapisničar po 16 dana i osam advokata 124 dana samo u sudnici!  I o finansijskoj šteti, o tome koliko sve to košta, treba dosta računanja.

Nakon serije propalih optužnica sa pečatom Kantonalnog tužilaštva TK, u čemu ono nije baš usamljeno, još više se pokazuje da je ono najveća rana našeg pravosudnog sistema o čemu je posebno govorila i sutkinja Haškog suda za ratne zločine, Džoan  Mur.

Domaći pravni stručnjaci, takođe, traže reformu pravosudnog sistema zbog čijeg nefunkcionisanja u mnogim segmentima ne funkcioniše pravna država. Na političkim je vlastima, ako su vlasti, da pokrenu mehanizam promjena u nefunkcionalnom pravosuđu u kojem je kriterij političke podobnosti važniji od kriterija sposobnosti.

Politički proces optuženim u aferi „Rudnik soli“, nastavlja se 4. septembra tokom kojeg će tužilac Serhatlić prikazivati fotografije i video-snimke. Pravi Holivud! (Piše: Ekrem AVDIĆ, društvennopolitički analitičar)

(Stavovi i mišljenja izneseni u ovom tekstu su isključivo autorovi i ne odslikavaju nužno stavove redakcije portala)

Podijeli

One comment

  1. TOBE JARABI PA ZNA SE VRLO DOBRO KO JE BUGARE DOVEO NI MANJE NI VISE NJIHOV JARANUGA SABOVIC ALMIR KOJI JE SNJIMA I PRIJE RADIJO U NADZORIMA PRIJE IHA HAJ. A BOGA MI SASTAJAO SE S NJIMA I PO SARAJEVU I DOGOVARAO SVE PO NAREDENJU HAMZICA KOJEM NIJE IZLAZIO IZ GUZICE A ZA UZVRAT VELIKASI TUZLANSKOG SDP IM DALI DA KORISTE POSLOVNI PROSTOR U CENTRU TUZLE ZA STRANKU SBB- LAZNE PRIJAVE SLALI SABOVIC I NJEGOVA LJUBAVNICA S RUDNIKA ****** **** KAO I KALESIJSKI MANIPULANT SA OTPADA VRLI STRUČNJAK ZA BAKAR PASALIC ALDIN TO VAM JE ISTINA DRAGA GOSPODO ! A KASNIJE RADOVE NA FINGIRANJU DOKAZA I MATERIJALA NASTAVI SABOVICEV SURA J***** I********* A ZA UZVRAT SERHATLIC NJEGOV KRIMILAN SA RUDARSKIM INSTITUTOM GJE JE RADIJO DRZI U LATICI ! TAKO JE GOSPODO !

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *