Zrinjski pohod na evropsku jesen započinje u Armeniji

Fudbaleri Zrinjskog, osvajači duple krune u našoj zemlji, danas započinju svoj evropski put.

Plemići će u prvom susretu prvog kolu kvalifikacija za Ligu prvaka gostovati u Armeniji, a rival izabranika Krunoslava Rendulića bit će ekipa FC Urartu, prenosi Faktor.

Kao Zrinjski, Urartu je u prethodnoj sezoni također prvi put u klupskoj historiji osvojio dvostruku krunu, a ovo će mu biti već treći put da igra protiv bh. klubova.

Naime, Urartu je u sezonama 2009/2010. i 2018/2019. već gostovao u BiH i to prvom kolu kvalifikacija za Evropsku ligu, ali tada pod imenom Banants – prije četrnaest godina Široki Brijeg je prošao dalje s ukupnih 2:1, dok je prije pet godina Sarajevo bilo bolje s ukupnih 5:1.

Armenci se nadaju da će imati “treću sreću” protiv bh. klubova, čime bi prekinuli seriju negativnih rezultata protiv timova iz naše zemlje.

Ekipa Urartua se prema Transfermarktu procjenjuje na 7,3 miliona eura, a najskuplji igrač u rosteru je Crnogorac Periša Pekušić (milion eura), koji je prije tri dana stigao u Urartu iz Novog Pazara.

Poređenja radi, roster Plemića koji su favoriti u ovom dvomeču je procjenjen na 8,58 miliona eura, a najskuplji u ekipi Krunoslava Rendulića je Mario Ćuže (milion eura).

Ovaj tim svoje domaće utakmice igra na stadionu Urartu kapaciteta 4.860 sjedećih mjesta.

Krunoslav Rendulić, trener Zrinjskog, govorio je za zvaničnu klupsku televiziju Plemića pred današnji duel.

Rendulić je poručio da su, bez obzira na to gdje i protiv koga igra, očekivanja njegove ekipe najviša.

– Bez obzira gdje igramo i protiv koga, naša očekivanja su najviša. Ne idemo tamo na izlet, isto tako smo svjesni da imamo još jednu utakmicu kući i nećemo ići grlom u jagode. Postavit ćemo se na način da nas zanima pobjeda – poručio je Rendulić.

Na pitanje da li očekuje pritisak kluba iz Armenije od prve minute na utakmici, on je poručio kako i oni sigurno imaju svoju računicu.

– Sigurno da i domaćin ima svoju računicu. Radi se o ekipi koja je dobra i koja teži nadigravanju i koja ima veliki napadački potencijal. Ne očekuje nas lagan zadatak i spremni smo odgovoriti izazovu na najbolji mogući način – kazao je Rendulić.

Trener Plemića dodao je kako u sastavu neće biti Ivana Jukića i Slobodana Jakovljevića.

– Nema Ivana već neko vrijeme, nema ni Slobodana, koji ima isto tako problema. Oni sigurno neće biti spremni za prvo kolo, dok su ostali spremni. Nadamo se da će taj njihov oporavak teči onako kako je planirano i da ćemo ih imati za drugo kolo – dodao je trener prvaka BiH.

Današnji susret igra se od 17 sati, dok je revanš meč na rasporedu za sedam dana od 20 sati u Mostaru, prenosi Faktor.

Ako preskoče prvu stepenicu, odnosno u prvom kolu eliminiraju armenski tim, druga prepreka Mostarcima bit će Slovan (Slovačka) ili Swift Hesper (Luksemburg). Zrinjski bi bio domaćin u prvoj utakmici.

Podsjetimo da je Slovan prošle sezone zaustavio Zrinjski u play-offu Konferencijske lige i to poslije drame u Slovačkoj i izvođenja penala.

Eventualna eliminacija na startu kvalifikacija za Ligu prvaka nije kraj evropskog puta Zrinjskog, s obzirom na to da bi u tom slučaju ekipa Krunoslava Rendulića bila prebačena u drugo kolo kvalifikacija za Konferencijsku ligu.

Ako prođe prvo kolo kvalifikacija za Ligu prvaka bh. prvak ima zagarantovano mjesto u play-offu Konferencijske lige. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *