Lakić s predstavnicima sindikata rudnika

Federalni ministar energije, rudarstva i industrije Vedran Lakić sastao se sa čelnicima Samostalnog sindikata radnika rudnika FBiH Sinanom Husićem, Samostalnog sindikata rudara u FBiH Zijadom Lačićem, te sindikalnih organizacija rudnika. Tom prilikom, Lakić je istakao da je potrebno što prije početi sa pregovorima o Kolektivnom ugovoru za oblast rudarstva u FBiH, kako bi bio donesen do kraja godine, odnosno Dana rudara 21. decembra.

Kako je naveo, Kolektivni ugovor bi na pravičan i realan način trebalo da riješi prava i obaveze poslodavaca i radnika. Inicirao je da pregovaranje svih strana o ovom Kolektivnom ugovoru započne u što skorijem roku.

Lakić je sa sagovornicima razgovarao o stanju u rudnicima koji posluju u okviru koncerna JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo, kao i RMU “Banovići” i RMU “Đurđevik”.

Posebna pažnja posvećena je rješavanju pitanja uvezivanja radnog staža u ovoj godini za radnike u pet od sedam rudnika iz sastava koncerna, a koji zbog neuplaćenih doprinosa ne mogu steći pravo na odlazak u penziju. Radi se o rudnicima “Kreka” d.o.o. Tuzla, “Kakanj” d.o.o. Kakanj, “Breza” d.o.o. Breza, “Zenica” d.o.o. Zenica i “Abid Lolić” d.o.o. Travnik – Bila.

Lakić je iskazao apsolutnu posvećenost da se ovo pitanje u narednom periodu rješava zajednički, u saradnji svih ključnih faktora odgovornih za problematiku penzionisanja ovih radnika.

Uz resorno federalno ministarstvo, kako je istakao, to su i Elektroprivreda BiH, uprave, sindikati rudnika, te Porezna uprava Federacije BiH.

“Ljudska obaveza je da se ovo pitanje riješi dostojanstveno i da ljudi odu u zasluženu penziju. Svjesni smo da neće biti lako, ali mi ćemo dati maksimum da pomognemo. Očekujem i od svih drugih uključenih u proces rješavanja otvorenih pitanja naših rudnika da svako radi svoj dio posla, da se posvetimo izgradnji sistema u kojem će postojati kvalitetnija komunikacija. Treba nam sistem u kojem će svako nositi svoj dio odgovornosti, od Ministarstva, preko Elektroprivrede, do uprava i sindikata rudnika”, poručio je Lakić.

Sagovornici su se saglasili da je današnji sastanak bio sadržajan i konstruktivan te iskazali opredijeljenost da se, svjesni težine svih izazova koji stoje pred sektorom rudarstva u FBiH, u narednom periodu ključna pitanja zajednički rješavaju, uz dogovor svih zainteresovanih strana.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *