„Donja“ perspektiva: Beščašće u Parlamentu

(Piše: Vehid JAHIĆ, društvenopolitički analitičar)

Ministri „alkoholičarski“ troše budžet, odnosno reprezentaciju. Za terevenke godišnje „spiskaju“ čak oko 170 minimalnih penzija, ili 14 godina mirovinskih  crkavica.

Nakon posljednje sjednice Doma naroda (plemena) BiH (15.06.2023 o.a) gradjani su mogli čuti da je ministar u VM BiH Staša Košarac, prošle godine za reprezentaciju potrošio 62.370 maraka. To su utvrdili službenici Revizije i u vezi s tim su dodali da je to iznos veći od odobrenog. Znači, dio budžetskih sredstava je potrošen nezakonito. I to od onih koji se navodno brinu o zakonitosti!?

Odobreno ili ne, zakonito ili ne, ali da je puno, puno je. S obzirom na standard BH građana to je i previše! Iz „donje“ perspektive, odnosno poimanja siromašnih gradjana, to je pravo beščašće!

Zašto?

Pomenuti ministar je za reprezentaciju – uglavnom provod – za godinu  praktično potrošio oko 80 prosječnih plata BH radnika iz 2021, ili iznos koji radnik zaradi za 6,5 godina. Iz perspektive „peMzionera“ stanje je višestruko „mračnije“.

Po narativu umirovljenika sa najnižim penzijom, koja je 2021. bila  382 marke tek na kraju te godine, neobuzdani ministar je za reprezentaciju potrošio skoro 170 takvih mirovina.

Penzioneri su više gladni nego siti, jer za svaki proizvod koji kupe plaćaju poreze i parafiskalne namete koji pune budžet, da bi isti predstavnici vlasti mogli ga „raspojasano“ i reprezentativno trošiti. Pa tim sredstvima plaćati i sopstvnu rakiju, koju krčme i švercaju  u „mejhanama“ (bircuzima). Elem, ministri „alkoholičarski“ troše budžet, odnosno reprezentaciju. Za terevenke godišnje spiskaju oko 170 minimalnih penzija, ili 14 godina mirovinskih crkavica.

Primjer ministra Košarca je ekstreman, pogotovo što je trošio i iznose sredstava iznad dozvoljenog. Ali, za predstavnike vlasti nema krivične, niti moralne odgovornosti. Međutim, ni kolege mu nisu za hvalu. Svi oni su imali prevelika ovlašćenja za reprezentaciju – do 60.000 maraka – što je za ekonomsko stanje BH gradjana enorman iznos, jer je i to skoro „slučaj Košarac“.

Problem nije samo u reprezentacijama, već i ostalim feudalnim privilegijama. Funkcioneri, uz relativno najveće plate u Europi – u odnosu na prosječne plate i mirovine –  imaju čak 14 raznih benefita – odvojeni život, zakup stana, troškove prevoza do porodice, državne automobile čak i za privatne potrebe, pomoć za smrtni slučaj u obitelji, regrese… To koriste čak i kad bojkotuju rad u institucijama i organima gdje su izabrani, ili imenovani. Znači i kad ništa ne rade. Do sada uglavnom bez ikakve odgovornosti, moralne ili krivične!

Kakvo smo mi društvo? Kakva nam je vlast?

Čast izuzecima medju građanima. Čast pojedinim političarima i intelektualcima. Ali, većina grašđana neshvatljivo trpi nasilje – političko, ekonomsko, moralno, pravno i svako drugo – koje svakodneevno čine neobuzdani i neodgovorni parlamentarci i funkcioneri, bez sankcija. Većina „populusa“ je izmanipulisano i zaplašeno, iako nemaju razloga za tako servilan stav prema sveopćim nasilnicima iz vlasti. Vrijeme je da se „probude“ i „progledaju“, da se pobune protiv nepravde i feudalnog ugnjetavanja koje čine političke „dahije“. Imaju na to pravo po mnogim deklaracijama i rezolucijama međunarodnih organizacija. Te norme i akti su iznad našeg zakonodavstva, ali to politički manipulatori i institucije iz BH troplemenskog „kartela“ skrivaju od javnosti.

Vrijeme je za „budjenje“ i vraćanje moralnog dostojanstva, koje većini gradjana svirepo gazi većina vladajućih „Raspućina“. Tim više što i medju većinom nečasnih „lemura“ u parlamentima ima časnih i empatičnih poslanika i funkcionera, koji su energično ukazali i na ovo besčasno trošenje budžeta (reprezentacije), dok je polovina građana u općem siromaštvu.

BH vlasti su neodgovorne, nasilne, manipulatorske, licemjerne, odnosno nemoralne… Krše ljudska prava u ogromnim razmjerama i u svim sferama života. Oni su zamajac korupcije i kriminala. Zakone tumače po principu „švedskog stola“ i građanima ostavljaju samo „koske“.

Uz to ih nacionalizmom obilno „hrane“ , nudeći ga kao supstituciju za patriotizam prema domovini i potrebi da živimo po evropskoj „recepturi“, a ne po logici afričkih plemena. (Piše: Vehid JAHIĆ, društvenopolitički analitičar)

(Stavovi i mišljenja izneseni u ovom tekstu su isključivo autorovi i ne odslikavaju nužno stavove redakcije portala)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *