Ovo je recept koji je Joëla Robuchona, Michelinovog “kuhara stoljeća”, učinio slavnim. Probajte i uvjerite se.
Sastojci
Priprema
Krompir stavite u lonac s dvije litre hladne, posoljene vode. Poklopite i pustite da zavrije. Kuhajte oko 25 minuta. Krumpir je skuhan kada lagano i čisto možete prodrijeti nožem u njega.
Krompir procijedite i ogulite, a zatim ga zgnječite ili još bolje protisnite kroz prešu. Premjestite krompir u veliki lonac i stavite na vatru srednje jačine. Prosušite krompir, snažno ga miješajući lopaticom ili kuhačom oko 5 minuta.
U međuvremenu isperite mali lonac vodom. Višak vode izlijte, ali nemojte brisati lonac. Dodajte mlijeko i zakuhajte.
Nakon što ste završili sa sušenjem krompira na srednje jakoj vatri, smanjite vatru i malo po malo dodavajte dobro ohlađeni maslac narezan na kockice. Energično miješajte kako bi dobili glatku, kremastu smjesu. Polako dodajte vruće mlijeko i dalje žustro miješajući na laganoj vatri. Nastavite miješati dok se svo mlijeko ne upije. Ugasite vatru i prema vlastitom ukusu začinite solju i paprom. (R)