Dobar recept: Najbolji pire krompir

Ovo je recept koji je Joëla Robuchona, Michelinovog “kuhara stoljeća”, učinio slavnim. Probajte i uvjerite se.

Sastojci

1 kg krompira, dobro opranog, ali neoguljenog
250 g maslaca, narezanog na kockice
250 ml mlijeka
sol
papar

Napomena: Maslac narezan na kockice držite u frižideru sve dok vam neće zatrebati.

Priprema

Krompir stavite u lonac s dvije litre hladne, posoljene vode. Poklopite i pustite da zavrije. Kuhajte oko 25 minuta. Krumpir je skuhan kada lagano i čisto možete prodrijeti nožem u njega.

Krompir procijedite i ogulite, a zatim ga zgnječite ili još bolje protisnite kroz prešu. Premjestite krompir u veliki lonac i stavite na vatru srednje jačine. Prosušite krompir, snažno ga miješajući lopaticom ili kuhačom oko 5 minuta.

U međuvremenu isperite mali lonac vodom. Višak vode izlijte, ali nemojte brisati lonac. Dodajte mlijeko i zakuhajte.

Nakon što ste završili sa sušenjem krompira na srednje jakoj vatri, smanjite vatru i malo po malo dodavajte dobro ohlađeni maslac narezan na kockice. Energično miješajte kako bi dobili glatku, kremastu smjesu. Polako dodajte vruće mlijeko i dalje žustro miješajući na laganoj vatri. Nastavite miješati dok se svo mlijeko ne upije. Ugasite vatru i prema vlastitom ukusu začinite solju i paprom. (R)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *