U Tuzli obilježena 31. godišnjica od bitke na Brčanskoj Malti (Foto)

Prije tačno 31 godinu legitimne policijske snage odbranile su Tuzlu od napada agresora, odnosno paravojske takozvane Srpske Republike i novoosnovane Vojske Jugoslavije. Riječ je o događaju poznatijem kao “Tuzlanska kolona” koji ostaje duboko urezan u novijoj historiji BiH.

Petnaestog dana maja 1992. godine, pripadnici Stanice javne bezbjednosti Tuzla su uspjeli odbraniti grad od agresora, ali i promijeniti tok ratnih dejstava u BiH. Taj datum je postao jedan od najznačajnijih u historiji i Bosne i Hercegovine.

Kao što je poznato, 15. maja 1992. godine, povlačeći se iz kasarne Husinska buna, pripadnici paravojske takozvane Republike Srpske, osnovane 12. maja 1992. godine u Banjoj Luci, koja je stavljena pod komandu Ratka Mladića, skupa sa pripadnicima u to vrijeme novoosnovane Vojske Jugoslavije, otvorili su vatru po civilnim objektima, te po pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) BiH – Stanice javne bezbjednosti Tuzla, koji su obezbjeđivali izlazak kolone iz grada.

Policajci su dobili naređenje da na vatru odgovore vatrom. Prema podacima branitelja, u bici na Brčanskoj Malti poginula su tri pripadnika Stanice javne bezbjednosti Tuzla i 33 vojnika JNA iz kolone.

Trideset i jednu godinu kasnije, polaganjem vijenaca i cvijeća, odavanjem počasti vojnim i civilnim žrtvama te ceremonijalnom povorkom u Tuzli je obilježen Dan odbrane grada.

“Istinom je dokazivano sve ono što se desilo 15. maja 1992. godine. Presuda Iliji Jurišiću je u konačnici dokazala da se ovdje vršila odbrana grada, a ne da je bilo nekakvih ratnih zločina. Tužilaštvo BiH je odbacilo bilo kakvu sumnju, a INTERPOL je povukao sve potjernice. Jedino nam je ostalo da sa ljudima koji su ovdje imali nesreću, odnosno koji su bili na strani agresora, sjednemo i razgovaramo”, kazao je ratni načelnik Tuzle Selim Bešlagić.

Mirza Ahmić jedan je od direktnih učesnika događaja koji se odvio na Brčanskoj Malti, a kako je kazao danas, ponasan je na to što su uspjeli odbraniti građane Tuzle od onoga što im je bilo predviđeno, odnosno scenarija koji je zadesio Bijeljinu, Vlasenicu i Zvornik.

Tuzlak Niko Jurić bio je jedan od glavnih svjedoka u procesu koji se u Beogradu vodio protiv svima znanog Ilije Jurišića. Između ostalog i na osnovu Jurićevog svjedočenja Jurišić je proglašen nevinim.

“U Beograd sam pravno išao da budem svjedok na suđenju, ali sam tamo želio da pričam o mojoj Tuzli i Tuzlacima, o danima ponosa kada smo odbranili naš grad, ali i od danima tuge jer su se tu gubili životi. Svako danas ima pravo pričati istinu, ali ona je samo jedna. Mi smo bili u svojoj Tuzli i branili smo je. Svako ko je u ovaj grad došao mogao se smatrati dobrodošlim, a svako ko je došao da pravi problem sa njime će se i udaljiti”, kazao je Jurić, koji je prije 31 godinu predvodio jedinicu zaduženu za nesmetan izlazak kolone vozila iz kasarne Husinska buna.

Današnjem obilježavanju Dana odbrane Tuzle prisustvovao je i član Predsjedništva BiH Denis Bećirović, koji je kazao da je 15. maja 1992. odbranjena sloboda Tuzle i Bosne i Hercegovine. (kb)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *