Bogato proteinima i vlaknima: Varivo od crvenog graha

Sastojci

450 g crvenog graha namočenog 6 sati ili preko noći
2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 glavica luka
6 češnjev češnjaka
2 mrkve
1 veća zelena paprika, babura
2 žliceslatke mljevene paprike
2 žlice koncentrata rajčice
1 list lovora
Sol po ukusu
1 žličica origana
Prstohvat kajenskog papra
2 žlice vinskog octa
½ žličice šećera
Svježe mljeveni papar
15 g nasjeckanog svježeg peršina nasjeckan (može i kombinacija s koprom)
Jogurt ili kiselo vrhnje za posluživanje

Priprema

Grah procijedite i stavite u veliki lonac ili gusanu posudu. Dodajte oko 2,3 l vode i stavite na srednje jaku vatru dok lagano ne zakuha, usput uklanjajući pjenicu koja bi se mogla napraviti na površini.

U međuvremenu na srednje jakoj vatri u tavi zagrijte ulje pa dodajte nasjeckani luk, mrkvu i papriku. Pirjajte uz miješanje dok povrće ne omekša i zamiriše, oko 10 minuta. Dodajte dva češnja češnjaka i nastavite pirjati još minutu. Posolite po ukusu, dodajte još jednu žlicu ulja i papriku. Pirjajte, miješajući, još par minuta dok sve ne postane aromatično.

U tavu ulijte 100 do 200 ml kipuće vode od kuhanja graha, dobro izmiješajte te sve prebacite u posudu s grahom. Dodajte koncentrat rajčice i lovor, smanjite vatru, poklopite i ostavite da krčka sat vremena.

Dodajte origano, preostali češnjak, sol po ukusu, kajenski papar, ocat i šećer te ostavite da krčka još sat vremena. Grah bi trebao biti u potpunosti mekan, a varivo gusto i mirisno. Probajte, pa po ukusu dodajte još soli ili kajenskog papra.

Ako želite da vam varivo bude gušće, odvojite dio graha s malo tekućine i smiksajte ga štapnim mikserom u pire te umiješajte u varivo.

Netom prije serviranja umiješajte peršin. Poslužite uz rezance ili fini domaći kruh, a svaku porciju nadjenite jogurtom ili kiselim vrhnjem.

Vrijeme pripreme: 30min
Vrijeme kuhanja: 1h
Ukupno vrijeme: 1h 30min (R)
Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *