Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the all-in-one-wp-migration domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/clients/client1/web2/web/wp-includes/functions.php on line 6114

Notice: Function _load_textdomain_just_in_time was called incorrectly. Translation loading for the rank-math domain was triggered too early. This is usually an indicator for some code in the plugin or theme running too early. Translations should be loaded at the init action or later. Please see Debugging in WordPress for more information. (This message was added in version 6.7.0.) in /var/www/clients/client1/web2/web/wp-includes/functions.php on line 6114
I prehrana utječe na zdravlje zglobova: Ove namirnice uvrstite u jelovnik - Tuzla L!VE

I prehrana utječe na zdravlje zglobova: Ove namirnice uvrstite u jelovnik

Kako biste održali zdravlje zglobova u normalnoj funkciji i spriječili artritis, važno je u svakodnevnu prehranu uvesti namirnice bogate određenim sastojcima.

Šta to prije svega znači?

Ljekari i nutricionisti ističu kako biste se više trebali usredotočiti na jedenje cjelovite, neprerađene hrane i jedite manje slatkiša, prerađene hrane i određenih proteina, poput crvenog mesa.

Sve to potiče upravo i mediteranska dijeta za koju se pokazalo da uveliko pomaže u smanjenju upale kod zglobova.

Ne postoji nijedna hrana, hranjiva tvar ili dodatak koji može odmah ublažiti bol, ali prehrana s više povrća, voća, cjelovitih žitarica, plodova mora, orašastih plodova, sjemenki i ulja biljnog porijekla uveliko smanjuje rizik od hronične upale.

Ipak, ključno je da u svoju prehranu uvrstite dovoljno omega-3 masnih kiselina, kalcija, vitamina D i antioksidansa.

Ovo su najbolje namirnice za zdrave zglobove:

Orasi

Orasi su posebno snažan izvor omega-3 masnih kiselina, dobar izvor vlakana i antioksidansa. American Heart Association preporučuje da u prehrani napravite mjesta za orašaste plodove, ali u umjerenim količinama. Kad kupujete orašaste plodove, najzdravije je odabrati neslane vrste kako biste držali unos natrija pod kontrolom.

Kurkuma

Kurkuma je začin koji se često koristi u receptima za curry u indijskoj kuhinji.Antiupalna svojstva kurkume uglavnom se pripisuju bogatom sadržaju kurkumina, hemijskog spoja koji biljci daje jarkokožutu boju. Također, terapija kurkumom poboljšava bol i funkcioniranje kod osoba s osteoartritisom koljena.

Brokula

Brokula je dobar izvor antioksidansa i vlakana te ima antioksidativno djelovanje koje može pomoći kod simptoma artritisa.

Mahunarke

Grah i leća često su povezane s gasovima i nadutošću, ali mahunarke su važan dio antiupalne dijete koja je pogodna za zglobove. Bogate su proteinima, vlaknima i drugim izvrsnim nutrijentima. Kombinacija antioksidansa, minerala, proteina i vlakana čini grah, grašak, leću i slanutak idealnom zamjenom za crveno meso u vašoj svakodnevnoj rutini prehrane i izvrstan su izvor magnezija, za koji se pokazalo da pomaže u smanjenju upale – tvrde stručnjaci.

Losos

Poput orašastih plodova i sjemenki, mnoge vrste plodova mora mogu biti izvrstan izvor zdravih masnoća koje podržavaju optimalno zdravlje zglobova. Losos je masna riba s dovoljno hranjivih tvari pogodnih za zglobove, uključujući kalcij, vitamin D, a posebno omega-3 masne kiseline. One imaju antiupalno djelovanje u tijelu, služeći smanjenju prisutnosti upalnih hemijskih medijatora povezanih s bolovima u zglobovima. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *