Vlada TK: Dva miliona KM za zapošljavanje boračke populacije

Na danas održanoj sjednici Vlada TK usvojila je odluku o ostvarivanju prava na finansijska sredstva za samozapošljavanje i zapošljavanje branilaca i članova njihovih porodica na području Tuzlanskog kantona.

Za ovu namjenu Vlada je u budžetu planirala dva miliona KM, od čega po jedan milion KM za dodjelu grant sredstava fizičkim licima koja obavljaju, obrtničku ili srodnu djelatnost, odnosno, za dodjelu grant sredstava privrednim društvima koja su u većinskom privatnom vlasništvu, a koja bi zaposlila osobe iz reda boračkih kategorija.

Izdvajanjem finansijskih sredstava omogućit će otvaranje novih radnih mjesta putem pokretanja, odnosno, proširenja djelatnosti, na području Tuzlanskog kantona, od strane branilačkih kategorija i to na način da se afirmiše proizvodna djelatnost u odnosu na uslužnu, što je novina u odnosu na dosadašnju praksu.

Pravo na dodjelu navedenih sredstava, imaju nezaposlene osobe propisane odredbama Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica i privredna društva i samostalne djelatnosti i radnje, saopćeno je iz Odjeljenja za informiranje TK.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *