“Limunada” od jagoda savršena za toplije dane

Agua frescas popularna su meksička pića u kojima su navodno uživali još i drevni Asteci, a omiljena su tokom ljeta, kada uprži sunce. Sve što treba za “svježu vodu” jest voće prema izboru, voda i malo šećera, ali prema želji recept možete zakomplikovati jestivim cvijećem, začinima ili dodatkom alkohola poput ruma ili votke.

No ideja je da meksička voda bude lagana, pitka i otjera žeđ. Zbog toga se nerijetko dodaju listići mente i malo soka od limete. Lubenica, papaja, dinja, hibiskus, pa čak i riža neki su od omiljenih varijacija na temu popularnog meksičkog pića, a posebno je ukusna i “voda od jagoda”, prenosi punkufer.hr.

Sastojci za meksičku vodu:

300 g jagoda

400 ml vode

2 kašike šećera

2 kašičice soka limete

led

Priprema meksičke vode:

Jagodama uklonite peteljke, prepolovite ih ili grubo nasjeckajte. Stavite jagode, vodu, šećer i sok od limete u blender i miksajte dok se dobro ne sjedine u glatku smjesu. Količinu šećera i vode prilagodite željenom okusu i konzistenciji.

Ako želite, procijedite smjesu i poslužite s ledom. (tl)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *