Agua frescas popularna su meksička pića u kojima su navodno uživali još i drevni Asteci, a omiljena su tokom ljeta, kada uprži sunce. Sve što treba za “svježu vodu” jest voće prema izboru, voda i malo šećera, ali prema želji recept možete zakomplikovati jestivim cvijećem, začinima ili dodatkom alkohola poput ruma ili votke.
No ideja je da meksička voda bude lagana, pitka i otjera žeđ. Zbog toga se nerijetko dodaju listići mente i malo soka od limete. Lubenica, papaja, dinja, hibiskus, pa čak i riža neki su od omiljenih varijacija na temu popularnog meksičkog pića, a posebno je ukusna i “voda od jagoda”, prenosi punkufer.hr.
Sastojci za meksičku vodu:
300 g jagoda
400 ml vode
2 kašike šećera
2 kašičice soka limete
led
Priprema meksičke vode:
Jagodama uklonite peteljke, prepolovite ih ili grubo nasjeckajte. Stavite jagode, vodu, šećer i sok od limete u blender i miksajte dok se dobro ne sjedine u glatku smjesu. Količinu šećera i vode prilagodite željenom okusu i konzistenciji.
Ako želite, procijedite smjesu i poslužite s ledom. (tl)