Zaustavljen negativni trend u poslovanju UKC-a Tuzla, trenutni dug oko 93,7 miliona KM!

Na danas održanoj vanrednoj sjednici Vlade TK prihvaćena je “Informaciju o stanju i poslovanju JZU UKC Tuzla”.

Istaknuto je da je Vlada u prethodnom  periodu iz budžeta TK izdvojila oko 18 miliona KM za poboljšanje rada i funkcionisanja Javne zdravstvene ustanove Univerzitetski klinički centar Tuzla, od čega je najveći dio odobrenih sredstava planiran za nabavku neophodne medicinske opreme.

Također iskazana je spremnost da Kantonalna vlada, kao i do sada, prati stanje i, u okviru svoje nadležnosti i mogućnosti, pruža svaki vid podrške UKC-u Tuzla, a sve u cilju prevazilaženja i rješavanja zatečenog stanja u svim segmentima. Opredjeljenje i prioritet Vlade je da se građanima omogući pružanje što kvalitetnijih zdravstvenih usluga na svim nivoima zdravstvene zaštite koju pruža spomenuta javna zdravstvena ustanova,  a da se, također, i  zdravstvenim radnicima poboljšaju uslovi za rad.

Kada je u pitanju stanje medicinske i tehničke opreme u danas prihvaćenoj informaciji se navodi da je dugogodišnji nemar doveo do toga da se trenutno rad u ovoj ustanovi obavlja sa medicinskom opremom koja je 87 % amortizovana.

Kako bi se stanje popravilo, te stvorili osnovi za dalji razvoj, prošle godine je Uprava UKC-a u saradnji sa Vladom Tuzlanskog kantona, kao jednim od osnivača pokrenula dva značajna projekta nabavke medicinske i druge potrebne opreme. U prvoj aktivnosti Vlada Tuzlanskog kantona je osigurala je 10 miliona KM za nabavku značajne količine medicinske opreme, od čega su po vrijednosti najznačajnije, neurohirurški mikroskop za operativne zahvate, 3 endoskopska stuba i oprema za laboratorijsku dijagnostiku. Određeni dio nabavke ove opreme je već realizovan, a dio je u toku.

U drugoj aktivnosti Vlada je odobrila dodatnih 7.750.000,00 KM, uz 3 miliona KM bankarske garancije za nabavku linearnog akceleratora i tenderska procedura za ovu nabavku je u toku. Prema riječima direktora Denijala Tulumovića, akcelerator bi pacijentima mogao biti na raspolaganju za oko tri mjeseca. Radi se o uređaju koji je, zbog svoje dotrajalosti, jedan od glavnih razloga zbog čega su onkološki pacijenti terapije primali u Mostaru, Sarajevu i Zenici.

Vlada je pomogla i nabavku 100 računara na UKC-u, a u cilju informatizacije medicinskih procesa i priključenja na kantonalni zdravstveni informacioni sistem.

U izvještaju se konstatuju i brojni finansijski problemi koji opterećuju rad JZU UKC Tuzla. Sredinom prošle godine dug UKC-a Tuzla iznosio je oko 103 miliona KM, od čega se na obaveze prema dobavljačima odnosi oko 49 miliona KM, a akumulirani gubitak je iznosio skoro 59 miliona KM. Aktivnostima Vlade TK i Uprave UKC-a taj dug je do kraja 2022. godine umanjen za nešto više od 10 miliona KM, te da je stanje duga na kraju godine iznosilo oko 93,7 miliona KM.

Posmatrajući samo prošlu godinu, u prvih 6 mjeseci 2022. godine ostvaren je gubitak u iznosu od skoro 8 miliona KM, dok je u drugom polugodištu ostvaren pozitivan finansijski rezultat u iznosu od nešto više od 7 miliona KM. Navedeni finansijski pokazatelji govore da je u toku druge polovine prošle godine u značajnoj mjeri zaustavljeno negativno poslovanje UKC-a, te da su prisutni novi, pozitivni trendovi u poslovanju UKC-a Tuzla.

Ovdje treba napomenuti i da je Vlada intervencijom pomoći iz robnih rezervi Tuzlanskog kantona uticala i na smanjenje troškova hrane i sredstava za održavanje higijene u toku 2022. godine.

Zajedničkim djelovanjem zaustavljeni su negativni trendovi u poslovanju, te stvorene pretpostavke da Univerzitetski klinički centar Tuzla, uz podršku oba svoja osnivača, Vlade FBiH i Vlade TK, ponovno zauzme lidersku poziciju u oblasti pružanja medicinskih usluga u regionu. Poziciju koja je u proteklim godinama nažalost značajno poljuljana. U prilog tome govori i činjenica da je UKC Tuzla već tokom prošle godine nastavio intenzivan rad na edukaciji medicinskog i drugog osoblja, te uvođenju novih medicinskih procedura i zahvata u svoj rad, saopćeno je iz Odjeljenja za informiranje TK.

Podijeli

One comment

  1. Dovedite Elenu Izetbegovic koja će vam za jedan dan otpisati dugove. SDA bagra 30 godina handri TK
    a UKC srozala na nivo Doma zdravlja Sapna

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *