Uvjeren sam da će građani vrlo brzo dobiti novu Vladu Federacije BiH

Ustav Federacije BiH jasno propisuje proceduru za imenovanje Vlade.

Napisao je ovo danas na društvenim mrežama predsjednik SDP-a Nermin Nikšić.

On navodi da je Uloga potpredsjednika FBiH isključivo davanje saglasnosti na sastav Vlade, koju imenuje predsjednik Federacije nakon konsultacija s kandidatom za premijera, a u konačnici imenovanje potvrđuje Predstavnički dom Parlamenta FBiH.

– Koalicija stranaka, koje stoje iza sporazuma, koji smo potpisali Dragan Čović i ja, dokazala je da ima većinu u parlamentu FBiH. Stoga pozivam predsjednicu i potpredsjednike Federacije da ispune svoju obavezu kako bi parlament mogao potvrditi Vladu, da bismo što prije mogli krenuti s rješavanjem nagomilanih problema, navodi Nikšić i dodaje:

– Još jednom želim istaći da ukoliko bilo koja druga stranka ili koalicija dokažu da imaju većinu, SDP BiH neće blokirati proces, kao što to sada rade SDA i DF. To smo pokazali nakon izbora 2014. kada je SDP imala mogućnost da blokira formiranje vlasti, ali smo prihvatili volju građana. Posebno je poražavajuće gledati kako SDA i DF “kupovinom” delegata nastoje izigrati volju birača i opet se pokušavaju spasiti stvaranjem nacionalnih tenzija.

– Mi ćemo učiniti sve što je u našoj moći da građani dobiju novu Vladu koja će izvršavati svoje zadatke. Odlučni smo da se suočimo sa brojnim reformskim procesima koji su pred nama i na koje smo se obavezali. Da ostvarujemo svoja obećanja pokazali smo u Kantonu Sarajevo, ali i na nivou BiH gdje su naši ministri i funkcioneri za par mjeseci, otkad su imenovani, uradili više nego prethodna vlast za osam godina. Zukan Helez, Dino Konaković, Edin Forto, Sevlid Hurtić, ali i njihove kolege u Vijeću ministara imali su čitav niz zvaničnih sastanaka sa važnim državnicima i diplomatama, što do sada nije bio slučaj jer smo očito bili pod prešutnim sankcijama međunarodne zajednice, kaže Nikšić i zaključuje:

– Polako vraćamo poljuljani imidž naše države i postajemo ozbiljan partner za razgovore na svjetskom nivou. Građanima ćemo dati Vladu koja rezultate neće morati fabricirati lažiranjem statistike, već će građani i sami osjetiti rezultate našeg rada.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *