U BiH nije bio građanski rat

Nekoliko desetina europarlamentaraca prisustvovalo je projekciji filma o opsadi Sarajeva, a nakon završetka uslijedile su i izjave.

Jedan od govornika bio je i slovenački europarlamentarac Klemen Grošelj koji je, između ostalog, poručio da u Bosni i Hercegovini nije bio građanski rat već agresija.

On je istakao kako je Evropska unija naučila nekoliko stvari koje se vežu za taj period.

– Embargo ne djeluje. To smo naučili. A naučili smo, mada ne još u cjelosti, i da udovoljavanje siledžijama nema efekta. Oni samo postaju gori. Naučili smo i da, ako si već uključen u sukob (Evropska unija), onda moraš razumjeti državu i ljude u kojoj si. Moraš imati jasno viziju, definiran konačni strateški cilj u toj državi. Moraš definirati prioritete, vrijednosti za koje se zalažeš i koja je tvoja politika djelovanja u regiji, rekao je Grošelj.

Dodao je da aktere koji se ne ponašaju u skladu sa nekim od temeljnih principa međunarodnog prava i pravde treba uvjeriti da to tako ne rade.

Ističe kako i u Soveniji i u Hrvatskoj znaju da u BiH nije bio građanski rat već agresija.

– Rat je završen ne zbog dobre volje neću reći “strana u sukobu” jer to nije bio sukob. To je bila agresija. Jedna strana je bila agresor i to uvijek moramo imati na umu. I to hoću da naglasim. Dakle, bila je agresija. Jedna od naših najvećih pogrešnih percepcija je da je tamo bio “građanski rat”. Nije! Bila je agresija i mi dobro znamo ko je išao u taj rat, ko je slao oružje, ko je koga podržavao… Naravno, mogu se naći neki elementi građanskog rata. Ali, u konačnici, sasvim je jasno da se radilo o agresiji. Mi u Sloveniji to znamo. Znaju i u Hrvatskoj da je bila agresija. Međunarodnoj zajednici trebalo je predugo da to spozna, zaključio je on.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *