Vijeće ministara BiH objavilo program rada za 2023. godinu

Borba protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti također je jedan od fokusa rada novog saziva Vijeća ministara za ovu godinu

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine objavilo je program rada za tekuću 2023. godinu koji sadrži planove i skup rezultata koje Vijeće ministara planira ostvariti do kraja godine.

U dokumentu se navodi da će strateški ciljevi državnih ministara biti ostvareni kroz devet osnovnih tematskih i sadržajnih cjelina.

Među najvažnijim planovima su evropske integracije, saradnja sa NATO-om, sigurnost, vladavina prava…

Novi saziv Vijeća ministara je kao prioritet postavio put Bosne i Hercegovine prema Evropskoj uniji, a u tom kontekstu je navedeno da se “taj put se mora pojačati dodatnim aktivnostima svih resora”.

– Posebna pažnja u radu Vijeća ministara BiH u 2023. godini bit će usmjerena na oblast vladavine prava i reformu pravosuđa na osnovu preporuka koje je svim zemljama kandidatkinjama definirala Evropska unija. U tom pravcu cilj nam je usvojiti strategiju za razvoj sektora pravde, koja će biti temelj i vodilja daljnjih aktivnosti za izradu i donošenje novih zakona, primarno zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, zakona o sudovima BiH i zakona o oduzimanju i upravljanju imovinom stečenom krivičnim djelom, istaknuto je.

Kao prioritet je postavljena i dalja reforma krivičnog zakonodavstva i aktivnosti za provođenje antikorupcijske politike.

Borba protiv pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti također je jedan od fokusa rada novog saziva Vijeća ministara za ovu godinu.

– Naš prioritet u radu 2023. godine bit će potpuna operacionalizacija sporazuma o saradnji s EUROPOL-om i početak rada Zajedničke kontaktne tačke, što predstavlja jedan od preduvjeta za intenzivnu borbu protiv organiziranog kriminala, kibernetičkog kriminala i organiziranih kriminalnih grupa, navedeno je u programu rada.

Dio prioriteta odnosi se i na izgradnju i unaprijeđenje prometne infrastrukture u Bosni i Hercegovini, te je navedeno da će se poseban fokus stavit na nastavak izgradnje Koridora 5c kao i na proširenje i moderniziranje željezničke mreže u našoj zemlji.

Najavljuje se i finaliziranje procesa prelaska na digitalno emitovanje radijskog i relevizijskog signala.

– U oblasti informacijsko-komunikacijskih tehnologija Vijeće ministara BiH će u 2023. godini aktivno raditi na finaliziranju prelaska na digitalno emitiranje radijskog i televizijskog signala, odnosno dovršiti drugu fazu prelaska na digitalno emitiranje te nastaviti aktivnosti na reformi javnog RTV servisa u skladu s međunarodnim standardima i Ustavom zagarantovanim pravima konstitutivnih naroda i svih drugih građana BiH. Među prioritetima bit će donošenje novog zakona o Javnom RTV sistemu, čime će se omogućiti uvođenje novih RTV kanala u sistem javnih emitera i osigurati trajna finansijska održivost Javnog RTV sistema, istaknuto je.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *