Pogled iz Sarajeva: Vojska neće biti „podstanar“

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik odlučan je u tome da svu državnu imovinu na teritoriji RS-a upiše kao entitetsku. Svoj antiustavni stav temelji na dejtonskoj podjeli BiH po entitetima – 55 posto teritorije Federaciji BiH i 45 posto teritoije Republici Srpskoj. To je loša  računica, jer je nakon prestanka bivše SFRJ sukcesor cjelokupne imovine u BiH država.

Ta movina se koristi u entitetima i tu će i ostati, ali režim u RS-u bi sve to prebacio u svoj “tor”. I to jednostrano bez odluke Parlamentarne skupštine BiH, koja jedino ima pravo da odluči o državnoj imovini. Jer, u RS-u je i veliki broj perspektivnih vojnih objekata.

Predsjedništvo BiH je 2016. godine u dokumentu Pregled odbrane utvrdilo 57 perspektivnih vojnih objekata, od kojih se 20 nalazi na području Republike Srpske, među kojima je i osam kasarni koje su u Banjaluci, Bijeljini, Bileći, Derventi, Manjači, Mahovljanima i dvije u Doboju. Pored toga, u tom entitetu je i nekoliko skladišta naoružanja, aerodrom Mahovljani, te više komunikacijskih čvorišta na relaciji od Prijedora do Trebinja.

Svi ovi objekti su vlasništvo BiH i oni bi se trebali uknjižiti kao državna imovina bez obzira na to gdje se nalaze, ali u RS-u, i pored presuda Ustavnog suda BiH, to nikad nisu učinili. Dodik je rekao da vojska slobodno može koristiti vojne objekte u tom entitetu i da je niko neće tjerati, ali vojska ne želi biti “podstanar” na svojoj imovini i u svojoj državi.

U banjalučkoj kasarni “Kozara” se nalazi Komanda za podršku, 6. pješadijska brigada i 3. pješadijski (Republika Srpska) puk koji nije operativna jedinica, nego je predviđen za njegovanje tradicija. Na  aerodromu Mahovljani kod Laktaša su Brigada ratnog vazduhoplovstva i protivzračne odbrane, jedan od dva helikopterska skvadrona (drugi je u Rajlovcu)  i Bataljon za osmatranje i javljanje.

Očito je da bi vlast u Republici Srpskoj prigrabila sve kasarne u kojima su sada pripadnici OSBiH, kao što je u proteklih nekoliko decenija prisvojila veliki dio neperspektivne vojne imovine koju je vojska napustila. Ušlo im to u naviku, jer su već u posjedu objekata i zemljišta koji su uglavnom u centru Banjaluke.

U bivši Školski centar oklopno-mehaniziranih jedinica JNA u kasarni “Mladen Stojanović”, u kojoj je desetak zgrada smjestio se kampus banjalučkog Univerziteta. Nekadašnja kasarna “Mali logor” promijenila je izgled budući da su barake srušene, a na tom prostoru je izgrađen neboder  Vlade RS-a. Centar za obuku MUP-a smjestio se u bivšoj kasarni Zalužani, a u Dom armije uselila je Narodna skupština RS-a.

Milorad Dodik je zaprijetio rekavši da je Republika Srpska spremna da izađe iz Bosne i Hrcegovine ako neko pokuša da joj otme imovinu. Naravno, niko ništa neće otimati, jer ta imovina ostaje u RS-u, a prijetnje o secesiji ne treba uzimati ozbiljno. Da Dodik bez teških posljedica, možda i rata, može izdvojiti RS iz BiH on bi to učinio, ali toliko hrabar, ipak, nije.

Zapravo, oni u RS-u koji razmišljaju o secesiji moraju znati da je Bosna i Hercegovina suverena i cjelovita država, članica Ujedinjenih nacija, i da se od nje nijedan dio ne može jednostrano odcijepiti. (Piše: Đuro KOZAR, vojnopolitički analitičar iz Sarajeva)

Podijeli

2 0 komentara

  1. Možda bi trebao početi da se baviš pravim problemima OS BiH, a to su: loša logistika, nepotizam, loše vođstvo, nesposobnost MOBiH, generali koje nije briga za personal, nepoštovanje zakona o penzionisanju od strane vlade FBiH, slaba popunjenost i nivo obučenosti, nefumksionalan generalni inspektorat koji kokošari, nemogićnost formiranja vojnog sindikata,…to su pravi problemi.

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *