Mekane kifle sa susamom, idealne su za doručak, no mogu se jesti i tokom dana kao užina.
Sastojci:
– 350 ml mlijeka
– 2 kašike šećera
– 1 kesica kvasca
– 1 kašika soli
– 600 g brašna
– 1 bjelance
– 50 ml ulja
Premaz:
– 1 žumance, malo mlijeka
– susam za posipanje
Priprema:
Brašno pomiješati sa svim suhim sastojcima. Mlijeko zagrijati, pa dodati ulje i bjelance i sve umijesiti toliko dugo da se sve sjedini. Ostaviti na toplom da se udvostruči volumen. Pripremiti tepsiju obloženu papirom za pečenje. Tijesto izručiti na pobrašnjenu podlogu i kratko izraditi, pa sjeći na 12 jednakih dijelova.
Svaki dio oblikovati u kuglu i pokriti kuhunjskom krpom. Pustiti 10 minuta da odstoje. Zatim svaku kuglu razvijati, pa zavijati kifle i stavljati ih na tepsiju da odstoje još 15 minuta. Premazati svaku kiflu mješavinom žumanca i mlijeka, posuti susamom i peći u zagrijanoj rerni na 200 stepeni oko 25 minuta. (tl)