Sigurno i vi poput većine nakon što ogulite narandžu, koru bacite u smeće. Međutim, te kore se mogu iskoristiti za dosta stvari, pa zašto ne biste pokušali neke od njih…
Neposredno ispod kore nalazi se obilje voćnih kiselina i vitamina C. Kora čak ima više fitonutrijenata i flavonoida od unutarnje pulpe, a sve to inače bacimo u smeće
Izbjeljuje zube
Znate onu žutu nijansu na zubima? Kora narandže može ju ukloniti! Sadrže spoj pod nazivom d-limonen, koji pomaže smanjiti bojenje zubi (čak i od pušenja!)
Trljajte unutrašnjost kore narandže (bijeli dio) po zubima dvije do tri minute, zatim isperite. Činite to dva puta dnevno.
Alternativno, možete pomiješati malo praha narandžine kore i malo vode da napravite pastu. Koristite ovu pastu na svojoj četkici za zube i operite zube. Ponovite dva puta dnevno nekoliko sedmica.
Djeluje kao prirodni osvježivač zraka
Narandže predivno mirušu kao i njihove kore. Taj jaki miris citrusa izvrstan je u prikrivanju neugodnih mirisa u vašem domu.
U dvije šoljice vode stavite šaku svježih narandžinih kora, malo soka od limuna i štapiće cimeta. Prokuhajte 10 minuta. Procijedite, ostavite smjesu da se ohladi i zatim je pretočite u bocu s raspršivačem. Koristite po potrebi!
Stavite malo praha narandžine kore u male bočice i koristite ih po kući. Stavite osušene kore narandže na dno kante za smeće kako biste spriječili pojavu tih groznih mirisa.
(tl)