Ako ste mislili da krofne nikako ne mogu biti veganska hrana, razmislite ponovo.
Iako ne spadaju u zdravu hranu, ponekad se i krofnom možete počastiti, a pogotovo ako je pripremljena na veganski način.
Pravljene tako zdravije su, a jednako ukusne. Možete ih puniti čim želite – čokoladom, kremom, omiljenim džemom.
Potrebni sastojci: 500 g brašna tip 400 (oštro), jedna kocka svježeg kvasca, 60 g šećera, 45 ml ulja, jedan dcl sojinog mlijeka, dva dcl vode, jedna kašičica soli, 500 ml ulja za prženje, jedna vrećica šećera u prahu.
Čokoladno punjenje: 200 ml sojinog mlijeka, tri kašike kukuruznog škroba, 50 g šećera plus dvije kašike šećera, 25 g kakaa u prahu, 55 g tamne čokolade za kuhanje, prstohvat soli.
Postupak pripreme:
U toplo sojino mlijeko dodajte kašičicu brašna, kašičicu šećera, razmrvite kvasac i dobro promiješajte. Ostavite na toplome 15 minuta.
U drugu zdjelu uspite sve ostale sastojke te na kraju dodajte smjesu mlijeka i kvasca koja je odstajala 15 minuta.
Izmiksajte sastojke mikserom dok se ne dobije glatko tijesto koje se odvaja od zidova zdjele.
Tijesto treba miksati 15 minuta.
Potom zdjelu prekrijte salvetom i ostavite na toplo mjesto. Nakon 45 minuta, tijesto treba “narasti”.
Izvadite ga na radnu površinu i promijesite. Lagano mijesite tijesto tako da ostane zraka u njemu.
Oklagijom izvaljate tijesto na debljinu prsta, a potom kalupom ili čašom izrežite tijesto. Ostavite izrezano tijesto na salveti u toploj prostoriji još 15 minuta kako naraslo. Od ove smjese dobit ćete 12 krofni.
Ulje zagrijte u dubokoj posudi. Najbolja temperatura je 160 do 170 stepeni Celzijusa.
Tijesto stavite u ulje tako da gornja strana ide prva u ulje. Poklopite lonac na 30 sekundi, sklonite poklopac i ostavite pržiti još minutu. Okrenite krofne i pržite nekoliko minuta drugu stranu.
Krofne napunite čokoladnim punjenjem ili marmeladom i pospite šećerom u prahu.
Za čokoladno punjenje, u posudi zagrijte malo vode, pa na nju stavite staklenu vatrostalnu posudu. U staklenu posudu stavite 100 ml sojinog mlijeka, šećer, kakao u prahu, čokoladu i so te ih otapajte na srednje jakoj temperaturi.
U drugoj posudi umutite kukuruzni škrob i ostatak sojinog mlijeka (100 ml) dok se kukuruzni škrob ne otopi. Kad se čokolada otopi, umutite u nju mješavinu mlijeka i kukuruznog škroba, pa sačekajte da prokuha. Neprestano miješajte dvije minute, dok se ne zgusne.
Sklonite sa ringle i prebacite u posudu. Stavite u frižider da se potpuno ohladi. (tl)