Naš fotoreporter, Darko Zabuš, osvojio nagradu “Tomislav Trojak”

Darko Zabuš, fotoreporter RSD Sloboda Tuzla i portala TuzlaLIVE, dobitnik je prve nagrade “Tomislav Trojak” za najbolju sportsku fotografiju u Bosni i Hercegovini, koja je snimljena prošle godine. Tako je odlučio stručni žiri manifestacije “Najbolja sportska fotografija godine”, koja je održana večeras u Bosanskom kulturnom centru TK.

Nagrade su još dobili fotoreporter iz Zenice Draženko Jurišić te mladi Ajdin Bešić iz Tuzle.

– Počastvovan sam zbog nagrade, posebno jer nosi ime Tomislava Trojaka, sa kojim sam imao priliku sarađivati i raditi. Fotografija koja je osvojila prvu nagradu je nastala u Banovićima, na utakmici Slobode i Igmana. Bilo je kišno vrijeme što je fotografiji dalo još bolju jačinu – istakao je Darko Zabuš, kojem je nagradu uručio Igor Trojak, sin Tomislava Trojaka.

Izbor sportske fotografije godine ‘Tomislav Trojak’: Darko Zabuš dobitnik nagrade
Darko Zabuš i Igor Trojak, sin Tomislava Trojka po kome nagrada nosi ime

Izbor sportske fotografije godine, organizira Udruženje građana Centar kreativnih aktivnosti iz Tuzle u partnerstvu s Ministarstvom kulture, sporta i mladih Tuzlanskog kantona i BKC-om.

Nagrada za najbolju sportsku fotografiju u Bosni i Heregovini nosi naziv po poznatom bh. fotografu, Tuzlaku, Tomislavu Trojaku. Za ovu nagradu pristiglo je 20 autora koji su poslali 40 fotografija.

Podsjećamo, Tomislav Trojak bio je jedan od najpoznatijih bosanskohercegovačkih fotografa, a posebna trag je ostavio u sportskoj fotografiji. Preminuo je 2015 godine, a izbor koji nosi njegovo ime pokrenut je 2018. godine.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *