Premda unos voća i povrća općenito pomaže pri gubitku kilograma, određene vrste poput avokada, bobičastog voća ili brokule mogu dodatno unaprijediti vaš plan mršanja.
Mnogi nutricionisti preporučuju različit niz vitamina, minerala, vlakana, antioksidansa i drugih esencijalnih nutrijenata koji su vitalni za dobro zdravlje i dugovječnost. Njihove zdravstvene prednosti uključuju smanjenje rizika od hroničnih bolesti (poput bolesti srca, dijabetesa i gojaznosti), poboljšano zdravlje crijeva i probavu, smanjenu upalu, povećanu energiju i zdravo upravljanje težinom.
Ako želite da smršate, o dodavanju više voća i povrća vašoj ishrani (i manje prerađene nezdrave hrane) se ne može pregovarati. Studija iz 2020. objavljena u časopisu Nutrients otkrila je da su žene koje su povećale unos cijelog voća i povrća doživjele zdrav dugotrajan gubitak težine, smanjen rizik od prekomjerne težine ili gojaznosti i bile su u stanju bolje kontrolirati porcije i usporiti brzinu jedenja.
Međutim, s toliko ukusnih i hranjivih opcija koje možete izabrati, može biti teško znati koje je voće i povrće najbolje za mršavljenje, ali doktori ipak imaju svoje preporuke stoga navode uvođenje sljedećih vrsta voća u vašu ishranu:
Citrusno voće – koje uključuje narandže, grejpfrut, limun i limetu – jedno je od najboljih vrsta voća za mršavljenje. U studiji o nutrijentima , istraživači su otkrili da su agrumi poput grejpfruta među najefikasnijim proizvodima za snižavanje indeksa tjelesne mase (BMI) učesnika.
Bobičasto voće – još jedan glavni kandidat za smanjenje indeksa tjelesne mase bilo je bobičasto voće. Konkretno, borovnice su povezane s manjim debljanjem i smanjenim rizikom od pretilosti i dijabetesa tipa 2.
Zeleno povrće – brokula, karfiol, kelj i prokulice nude bezbroj zdravstvenih prednosti. Iako su poznati uglavnom po svojim prednostima u prevenciji raka, oni su također odlična hrana za pomoć pri mršavljenju jer nose malo kalorija, bogati su vlaknima i hranjivim tvarima.
Avokado – Iako avokado nosi više kalorija zbog visokog sadržaja masti (masti daju devet kalorija po gramu, za razliku od četiri kalorije po gramu iz proteina i ugljikohidrata), on je fantastična hrana koja vam pomaže da postignete svoje ciljeve mršavljenja.
Krompir – Premda često dobija kritiku jer je hrana s visokim udjelom ugljikohidrata koja ne pomaže gubitku težine. Međutim, ova nepravedna pretpostavka je daleko od istinite. Krompir je prepun nutrijenata, zdravih ugljikohidrata i vlakana, što ga čini zdravim dodatkom svakom planu obroka za mršavljenje . Naime, rezultati studije iz 2021. objavljene u Nutrients otkrili su da je konzumiranje krompira povezanp s boljim kvalitetom ishrane, većim unosom nutrijenata i poboljšanom adekvatnošću nutrijenata.
(tl)