Pripremiti luk za kiseljenje možete na različite načine.
Dakle, možete ga rezati na kolutove ili trakice, kako više volite, a možete koristiti i bijeli te ljubičasti luk, a ne samo crveni, piše thekitchn.com.
Prilikom kiseljenja, luku dodajte omiljene začine.
Potrebni sastojci: 1 srednja glavica luka, pola kašičice šećera, pola kašičice soli, 3/4 šoljice rižinog, bijelog ili jabukovog sirćeta.
Arome po izboru: jedno česno bijelog luka, pet zrna bibera, tri male grnčice majčine dušice, jedan mali sušeni čili.
Postupak pripreme:
Luk narežite na kriške. Prokuhajte do tri šoljice vode. Ogulite i prepolovite bijeli luk.
Otopite šećer i so na način da u teglu u kojoj ćete čuvati luk dodate šećer, so, sirće i začine. Pomiješajte da se otopi.
Luk stavite u cjedilo i prelijte kipućom vodom te pustite da se ocijedi.
Luk stavite u teglu i nježno promiješajte. Ostavite nekoliko sati da odstoji i spreman je za korištenje.
Najbolje potrošiti u prvih sedam dana iako može trajati i nekoliko sedmica.
Bezbroj je jela kojima možete dodati ukiseljeni luk. Odličan je u sendvičima, mesnim jelima, salatama, jelima s grahom… (tl)