Obustavljen projekat “težak” milion i po maraka

Na konkursu u Tuzli podršku nisu dobile one kompanije koje su ispunile uslove

Nezakonitosti, nepravilnosti i zloupotrebe projekata u Službi za zapošljavanje Tuzlanskog kantona izlaze na vidjelo. Projekat “Posao za sve 2022” obustavljen je po naredbi vršiteljice dužnosti direktorice ove službe, kako je navedeno, zbog uočenih nepravilnosti. Sumnja se na namještanje projekata od oko milion i po maraka. Istragu vodi Kantonalno tužilaštvo u Tuzli.
Stranačko zapošljavanje

Predmet je formiran na osnovu anonimne prijave Tužilaštvu TK-a. Sporni projekat tiče se sufinansiranja poslodavaca u ovom kantonu pri zapošljavanju novih radnika, kao i sufinasiranja onih koji otvaraju privatne firme. Tužilaštvo je iz Službe za zapošljavanje izuzelo dokumentaciju i provodi istragu, piše O kanal.

Vrijednost obustavljenog programa je 1,2 miliona, dok je 300 hiljada maraka naslonjeno na program sufinansiranja samozapošljavanja u 2022. godini

– Ovaj projekat je raspisan u augustu, a prijava je iz oktobra. Radi se o projektu vrijednom oko milion i po KM. Prijavljena je, dakle, odgovorna osoba iz Službe za zapošljavanje Tuzlanskog kantona i prijavljene su još neke osobe koje obavljaju određene javne funkcije na različitim nivoima vlasti na području Tuzlanskog kantona. Oni se prijavljuju za nezakonitosti, zloupotrebe i favoriziranje određenih poslodavaca, određenih firmi, za eventualno stranačko zapošljavanje, kaže za O kanal Admir Arnautović, portparol Tužilaštva TK-a.

Kako saznaje O kanal, nepravilnosti se ogledaju kroz izmjenu rang-lista firmi i osoba koje su ispunile uslove iz javnog poziva i koje su sredstva regularno trebale dobiti sa firmama kojima se, navodno, namještao javni poziv. Među firmama kojima se pogodovalo ima i fiktivnih.

– Ovo tužilaštvo je formiralo istražni tim, uključen je sektor Kriminalističke policije MUP-a TK-a, Odsjek za borbu protiv korupcije. Po nalogu Tužilaštva i naredbi Suda, izuzeta je kompletna dokumentacija koja se odnosi na ovaj projekat Službe za zapopšljavanje TK-a, ističe Arnautović.

U dokumentu koji je procurio u javnost vidi se da je projekat zaustavila v. d. direktorice Službe za zapošljavanje TK-a, a zbog uočenih nepravilnosti.

– Tačno je da je Tužilaštvo dolazilo u prostorije Službe za zapošljavanje i izuzelo određenu dokumentaciju. Od samog početka Tužilaštvu stojimo na raspolaganju i stajat ćemo do samog kraja, poručuje Fatima Budić, v. d. direktorice Službe.

Zbog same istrage, Budić nije smjela govoriti o njoj. Nezvanično saznajemo da je u cijeli slučaj uključeno tridesetak osoba, od kojih je većina već ispitana u Tužilaštvu TK-a. Sporni projekat neće biti nastavljen do okončanja istrage.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *