U Gradačcu i Srebreniku obilježen Dan kralja Tvrtka I Kotromanića (Foto)

Prva je godina kako se u osnovnim i srednjim školama na području Tuzlanskog kantona institucionalno obilježavaju dani krunisanja kralja Tvrtka I Kotromanića i sjećanja na srednjovjekovnu Bosnu.

To je bila prilika da ministar obrazovanja i nauke Ahmed Omerović posjeti javne ustanove Mješovita srednja škola „Hasan Kikić“ u Gradačcu i Prva osnovna škola u Srebreniku, gdje su ovim povodom održane prigodne manifestacije.

Poručivši koliko je važno da učenici sistemski, na organiziran način i uz multidisciplinarni pristup obrađuju i sjećaju se srednjovjekovne Bosne, ministar Omerović je istaknuo da je riječ o datumu koji je odredila komisija u čijem su sastavu bili istoričari.

„Kralj Tvrtko I Kotromanić je značajan za razvoj bosanskohercegovačke državnosti generalno, posebno u srednjem vijeku, kada je Bosna bila na vrhuncu svoje moći. Mi smo donijeli poseban propis u formi pravilnika kojim smo odredili koji su to značajni datumi koji će se obilježavati u osnovnim i srednjim školama i na koji način će se obilježavati. To je važno kako ovo došlo do svakog učenika, a na ovaj način učenici će steći spoznaje i vidjeti koliko je srednjovijekovna Bosna važna i za državnost savremene Bosne i Hercegovine“, rekao je ministar Omerović, izrazivši nadu da će i ostali dijelovi Bosne i Hercegovine preuzeti ovaj način obilježavanja i osnaživanja svijesti o državnosti naše domovine.

Uz egidu “Bosne je bilo i bit će!” centralna manifestacija za srednje škole na području TK povodom obilježavanja dana krunisanja kralja Tvrtka I Kotromanića i sjećanja na srednjovjekovnu Bosnu održana je u Mješovitoj srednjoj školi “Hasan Kikić” u Gradačcu, saopćeno je iz Ureda za informiranje TK.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *