Evropska unija obučavat će ukrajinske vojnike

Evropska unija imat će veliku ulogu u obučavanju Oružanih snaga Ukrajine u odbrani od ruskih napada, a u tome će imati značajnu podršku Njemačke.

Odbor stalnih predstavnika 27 zemalja članica jednoglasno je u petak u Briselu odobrio planove koji predviđaju programe obuke za oko 15.000 vojnika, potvrdilo je za njemačku agenciji dpa nekoliko diplomata.

Održavat će se u Poljskoj i Njemačkoj

Kako bi se smanjio rizik od ruskog napada na misiju obuke, ona se neće održavati u Ukrajini, već u zemljama poput Poljske i Njemačke.

Kristin Lambreht (Christine Lambrecht), njemačka ministrica odbrane kazala je u četvrtak na marginama sastanka NATO-a u Bruselu da će Njemačka dati značajan doprinos. Prema izvorima iz EU, Bundesver će u narednim mjesecima obučiti do 5.000 ukrajinskih vojnika.

Predviđeno da misija traje dvije godine

Za sada je predviđeno da misija traje dvije godine. Obučavat će snajperiste i pružiti priliku za poboljšanje vještina u područjima kao što su razminiranje i medicinska pomoć.

S obzirom na rusku agresiju na Ukrajinu, predstavnik EU za vanjske poslove Žozep Borelj (Josep Borrell) u augustu je predložio novi program obuke za ukrajinsku vojsku.

Nekoliko zemalja članica već obučava ukrajinske vojnike na temelju bilateralnih sporazuma.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *