Danas sastanak SDP i deset stranaka okupljenih oko kandidature Denisa Bećirovića

Neke stranke od ovih 11 nisu prešle cenzus, neke još uvijek čekaju da se izbroje svi glasovi, a tek rijetke su popravile svoj rezultat.

U centrali Socijaldemokratske partije BiH na poziv predsjednika Nermina Nikšića danas će biti održan sastanak sa još deset stranaka koje su bile okupljene oko kandidature Denisa Bećirovića za člana Predsjedništva BiH.

Od tih 11 stranaka SDP BiH je dobio ubjedljivo najviše glasova na državnom i federalnom nivou, ali i u većini kantona. Neke stranke od ovih 11 nisu prešle cenzus, neke još uvijek čekaju da se izbroje svi glasovi, a tek rijetke su popravile svoj rezultat.

Tema sastanka je i formiranje vlasti odnosno kapaciteti za otpočinjanje procesa pregovora sa eventualnim koalicionim partnerima.

Sastanku su bi osim SDP BiH trebali prisustvovati predsjednici ili predstavnici sljedećih političkih subjekata: NiP-a, Naše stranke, NES-a, SBB-a, PDA, Bosanskohercegovačke inicijative Fuad Kasumović, Za nove generacije, BPS-a, Stranke penzionera i Mostarske priče (MP).

Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić uoči sastanka kazao je da SDP BiH ima obavezu biti predvodnik procesa, ali da najprije treba vidjeti broj mandata u parlamentima posebno nakon odluke visokog predstavnika Christiana Schmidta. Odluku o eventualnim koalicijama treba donijeti stranačko rukovodstvo.

Nakon sastanka, kako je potvrđeno za Patriju, planirana su samo obraćanja učesnika sastanka.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *