Skokovi šećera u krvi i glukoze zamršeno su povezani s hranom koju jedete, pri čemu je vjerovatnije da će neki sastojci izazvati veći porast od drugih, a kasnije mogu dovesti do pada.
Dok je šećer u krvi svakako veći problem kod onih s dijabetesom, predijabetesom i drugim zdravstvenim problemima, praćenje i kontrola skokova mogu pomoći da se osjećate dobro, regulirajući raspoloženje, koncentraciju i nivo energije.
Srećom, postoje brojni načini na koje možete da držite šećer pod kontrolom, pri čemu je prehrana dugoročno neophodna za održavanje nivoa glukoze.
Ugljikohidrati u svojim brojnim oblicima pretvaraju se u glukozu dok se vare, što dovodi do povećanja nivoa šećera.
Svako je tijelo jedinstveno po tome kako na njega utječe hrana, što se odnosi i na reakciju i na brzinu povećanja nivoa glukoze nakon unosa ugljikohidrata.
Iako određene kombinacije hrane mogu održati stabilan nivo šećera u krvi, nema puno sastojaka koji mogu brzo smanjiti glukozu.
Stoga, ako imate ovaj problem, može biti korisno pratiti kako određeni obroci utječu na nivo glukoze i tražiti sastojke koji će vam omogućiti da se osjećate stabilnije.
Postoje načini na koje možete učiniti da hrana manje utječe na odgovor na glukozu, a integracijom korisnih navika u rutinu uz uravnoteženu prehranu možete raditi na održavanju.
– Ako su nivoi glukoze povišeni zbog unosa određenog ugljikohidrata, to možete smanjiti kretanjem tijela ili meditacijom – objašnjava nutricionistkinja Dana James.
Također možete uzeti jabukovo sirće prije obroka kako biste smanjili odgovor na glukozu – dodaje.
Određene kombinacije hrane mogu pomoći u održavanju nivoa šećera u krvi, usporavajući skok i omogućujući postupniji pad.
– Dodavanje životinjskih proteina, masti i vlakana u obrok također će usporiti glikemijski odgovor – dodaje James.
Proteini
Opće je poznato da je uključivanje proteina u prehranu sjajan način da podstakne mišiće i energiju, a također su izvrsni i za održavanje nivoa šećera u krvi.
– Prehrana bogata proteinima snižava šećer nakon što jedete i dugoročno uravnotežuje vaš inzulin – objašnjava doktorica integrativne medicine Bindiya Gandhi.
Proteini mogu biti životinjskog ili biljnog porijekla, uključujući losos, orašaste plodove, jaja, sjemenke konoplje, čija sjemenke i mahunarke.
Za razliku od jednostavnog obroka bogatog ugljikohidratima pokušajte uključiti porciju proteina na tanjir radi regulisanja šećera u krvi.
– Dodavanje životinjskih bjelančevina u obrok najviše će pomoći da se priguši odgovor na glukozu. Primjera radi, dodavanje piletine u sendvič sa salatom proizvest će niži odgovor na glukozu nego samo jedenje sendviča sa salatom – objasnila je Gandhi.
Slično tome, dodavanjem divljeg lososa u posudu žitarica snizit će se glikemijski skok u krvi.
Vlakna
Vlaknasta hrana u cjelini je odlična za tijelo, ali dodatni bonus je što također može pomoći u održavanju zdravog nivoa šećera u krvi.
– Vlakna vas drže sitim i prema brojnim studijama pomažu u ravnoteži šećera. Prehrana bogata vlaknima pomaže kod ravnoteže šećera u krvi i koncentracije lipoproteina ili holesterola kod dijabetičara – objašnjava Gandhi.
Predlaže da u prehranu uključite čija i lanene sjemenke, mahunarke ili bilo koje lisnato povrće.
Piskavica
Ako volite kuhati sa začinskim biljem, piskavica je ukusna biljka koja može pomoći u ravnoteži nivoa šećera u krvi. Iako Gandhi napominje da nije idealna za dojilje jer može utjecati na količinu mlijeka, ova je biljka izvrstan i jednostavan dodatak vašoj prehrani.
– Prehrana bogata piskavicom poboljšala je test tolerancije na glukozu, smanjila glukozu u urinu i poboljšala ukupni holesterol i trigliceride – objašnjava ona.
Pokušajte je dodati u svoje pečeno povrće, domaće umake za tjesteninu ili čak supe za slatki i orašasti ukus s prednostima reguliranja šećera.
Cimet
Još jedan odličan začin za održavanje nivoa ovih vrijednosti u krvi je cimet.
Iako nije standard, preporučuje se njegovo konzumiranje za zdravu prehranu i način života.
Lako ga je uključiti u prehranu. Ubacite malo cimeta u jutarnju zobenu kašu, dodajte ga u grčki jogurt ili čak u smoothie bogat vlaknima kako biste održali stabilan nivo energije i izbjegli skokove glukoze.
Jabukovo sirće
Jabukovo sirće uz obroke može pomoći u reguliranju skokova glukoze i održavanju zdravog nivoa šećera u krvi.
– Sirće se često reklamira kao pomoć u mršanju, kao i u ravnoteži šećera. Redovno konzumiranje pomaže u poboljšanju kontrole, kao i poboljšanom oksidativnom stresu kod pacijenata s dijabetesom i visokim holesterolom – objašnjava Gandhi. (tl)