Test ravnoteže od deset sekundi mogao bi otkriti koliko ćete dugo živjeti

Mogućnost da održite ravnotežu na jednoj nozi može starijim osobama otkriti koliko će živjeti, stoji u rezultatima novih istraživanja.

Za osobe starije od 50 godina nemogućnost stajanja na jednoj nozi može značiti i veći rizik od smrti bilo kojeg uzroka u idućih 10 godina, rezultati su studije objavljene u magazinu British Journal of Sports Medicine.

Istraživanje otkriva kako bi bilo korisno isprobati test ravnoteže od 10 sekundi, ali ga i uvesti u rutinu pregleda kod ljekara specifično za tu dobnu grupu, piše health.com.

– Često smo u situaciji da moramo oslonac potražiti u samo jednoj nozi, kao primjera radi, kada izlazimo iz automobila ili hodamo uz stepenice – ističe autor studije prof. Soares Araujo, ljekar iz Brazila.

Ako dakle ne možemo to učiniti, dolazi do gubitka samostalnosti, a ako nismo fizički aktivni, stanje će se samo pogoršati.

Bolja ravnoteža povezana sa dugovječnosti

Kako starimo tako se svi problemi koje smo imali pogoršavaju, a isto se odnosi i na ravnotežu. dr. Araujo navodi kako je potrebno biti aktivan jer je upravo sjedilački način života povezan s brojim zdravstvenim problemima.

Za potrebe studije ispitanici, stari između 51 i 72 godine, su između ostalog zamoljeni da pristupe kratkom testu gdje su trebali stajati 10 sekundi na jednoj nozi, bosonogi.

Ispostavilo se da 20,4 posto ispitanika nije moglo završiti test, a u idućih 10 godina 17 posto su i preminuli, a to se dogodilo kod samo četiri posto ispitanika koji su završili test ravnoteže.

Naravno da naučnici nisu uspjeli utvrditi je li smrt uslijedila i kao posljedica neuspjelog testa balansa, a uzrok smrti se nije razlikovao u velikoj mjeri u te dvije grupe, pa se kao on navodi i COVID-19, plućne i kardiovaskularne bolesti.

Ipak, naučnici smatraju da ovaj test može objektivno ljekaru otkriti korisne informacije.

Kako poboljšati ravnotežu

Prije svega valja imati na umu da problemi s ravnotežom mogu voditi do pada, a tako i lomova, pa je upravo ta vještina od velike koristi kasnije u životu.

Pokušajte nekoliko minuta u danu raditi neke jednostavne vježbe za ravnotežu, a evo što ljekari savjetuju:

– Stojte na jednoj nozi dok perete zube, 10 sekundi na lijevoj, pa 10 sekundi na desnoj. Ovu biste vježbu trebali raditi bosi, a ako vam je preteška, uzmite pauzu od 10 sekundi prije nego što stanete na drugu nogu.

– Uhvatite se za kvaku vrata i minutu stojite na jednoj nozi, tako da svakih 10 sekundi zamijenite nogu.

Ako se i dalje borite s ravnotežom, razmislite o tome da posjetite ljekara jer bi vam fizioterapija mogla pomoći da ojačate mišiće u nogama kako biste mogli lakše držati ravnotežu. (health.com)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *