Slatko i lagano: Fini kolač od ananasa i narandže

Ljetno, slatko, ali lagano – tako je najlakše opisati ovaj ukusni voćni kolač za koji ne treba puno da se pripremi, a uvijek je ukusna delicija. Narandže i jabuke mu daju određenu kiselu notu, a ananas slatku.

Sastojci:

1 pakiranje žute mješavine za torte (obične veličine)
300 gr oguljenih narandži
4 bjelanca
2 jabuke

Preljev:

1 konzerva od 500 gr ananasa u kockicama, neocijeđena
1 pakiranje smjese za instant puding od vanilije
200 slatkog vrhnja za šlag
sladoled (po želji)

Priprema:

Jabuke ogulite i smiksajte u mikseru.

U velikoj zdjeli izmiksajte smjesu za torte. Dodajte bjelance i dobiveni umak od jabuka te miksajte na maloj brzini 2 minute. Dodajte kriške narandže i promiješajte.

Ulijte smjesu u 30 x 20 cm veliki lim za pečenje koji ste prije namastili uljem.

Pecite na 175°C 25-30 minuta ili dok čačkalica umetnuta u sredinu ne izađe čista. Ohladite na rešetki.

U zdjeli pomiješajte mješavinu ananasa i pudinga te premažite preko biskvita. Od slatkog vrhnja napravite šlag i stavite na kremu i biskvit.

Ostavite u frižideru najmanje sat prije posluživanja piše Taste of Home. Kod posluživanja možete dodati kuglu sladoleda od vanilije. (Coolstyle)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *