Dan rijeke Une 17. maj (Video)

Dan rijeke Une od 1986. godine obilježava se svakog 17. maja uz prigodnu manifestaciju. Tim povodom, ove godine, udruženje Unski smaragdi i Javna ustanova Nacionalni park Una organizovali su brojne događaje, a centralni danas u Martin Brodu.

Direktor Nacionalnog parka Una Amarildo Mulić kaže da se nakon dvije godine stanke zbog pandmije ponovo održavaju Dani rijeke Une.

“Krenuli smo 14. maja i završti ćemo u subotu 21. maja sa manifestacijama u koje su se uključili uglavnom djeca dječijih vrtića sa područja Grada Bihaća, djeca osnovnih i srednjih škola sa područja Grada Bihaća u USK-a, mnoga kulturno-zabavna udruženja, kao i stanovnici područja Nacionalnog parka Una. Danas ćemo u Martin Bordu imati centralnu manifestaciju i želimo da zajedno sa djecom radimo na proširenju ekološke svijesti kod svih prisutnih, a imat ćemo i ekološki sat.”

Pojašnjava da je 17. maja 1985. godine osnovani Unski smaragdi.

“Bit je rad sa djecom i podizanje ekološke savijesti kod najmlađih. To je najbolji način da imamo održivost kada je u pitanju i ekološka svijest i odnos nas samih posebno prema krajiškoj ljepotici Uni.”

“Očuvanju rijeke Une možemo doprinijeti vrlo jednostavno – da se uključimo u nevladine organizacije aktivno. Nije samo bit zaštita i očuvanje rijeke Une nego svih naših rijeka na području USK-a, ali i cijele BiH i mi proklamiramo ideju da su rijeke javno dobro i da one ne pripadaju pojedincima nego svima nama”, zaključio je Mulić.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *