Prije nego krenete u berbu maslačka, dobro razmislite gdje ćete to raditi. Neka to bude livada udaljena od ceste i civilizacije kako biste bili sigurni da biljka nije prljava. Također, imajte na umu da je preporuka biljku iskoristiti brzo nakon berbe, isti dan, bilo da se radi o izradi meda, sirupa ili likera ili sušenja biljke za čaj.
Maslačak je ljekovita biljka čiji svi dijelovi se mogu iskoristiti – korijen, listovi i cvijet. Na primjer, čaj od sušenog korijena se preporučuje kod bubrežnih tegoba, zadržavanja vode u tijelu, detoksikacije, jačanja imuniteta, celulita i pretilosti.
Također, pripravak od maslačka pomaže jetri u izbacivanju toksina iz tijela nakon pretjeranog unosa alkohola, ali i onih nakupljenih od prekomjernog unosa slatkiša i ostale nezdrave hrane.
Ova ljekovita biljka pomaže i u ublažavaju osjećaja proljetnog umora pa svakako popijte šoljicu čaja od maslačka svaki dan. Maslačak je izuzetno bogat vitaminima A i C, a od minerala sadrži puno željeza, kalcija, kalija… Možete ga jesti sirovog, npr. kao svježu salatu ili dodatak smoothiejima ili kuhanog, recimo, u obliku čaja.
Donosimo vam zgodne recepte pa svakako iskoristite ovo doba godine kad su livade prepune maslačaka i opskrbite se lijekom iz prirode, a takvi su uvijek najbolji izbor.
Sok za vraćanje energije
Tri šake maslačkova lista i 50 ml vode procijedite u sokovniku ili usitnite u električnom mikseru pa procijedite kroz gazu. Čuvajte u frižideru. Uzimajte triput na dan po kašiku. Svježi sok koristan je protiv proljetnog umora, potiče izlučivanje tekućine, olakšava artritis i bakterijske plućne bolesti.
Čaj od maslačka
U šoljicu stavite dvije kašike korijena pa to prelijte s 250 ml vrele vode. Neka stoji pokriveno desetak minuta, a potom čaj procijedite i popijte. Najbolje ga je popiti pola sata prije obroka, ujutro i navečer. Ovaj čaj dobar je i u borbi protiv celulita.
Smoothie za mršavljenje
Ovaj napitak neka vam bude zamjena za jedan obrok. U blender stavite bananu, 300 ml vode, 100 g šumskog voća (svježeg ili zamrznutog), 100 g listova maslačka i kašika meda. Kratko izblendajte i odmah popijte, ali pijte polako.
Za detoksikaciju jetre
Prokuhajte 25 grama listova i istu količinu korijena u litri vode pola sata. Popijte jednu šoljicu ovog napitka prije svakog obroka.
Čaj za opuštanje
Pola kašike korijena maslačka i pola kašike kore bijele vrbe prelijte šoljicom vode, stavite na vatru i kuhajte 20 minuta. Maknite s vatre, dodajte pola kašike kamilice i pola kašike metvice, ostavite da odstoji još deset minuta i ocijedite.
Ovaj čaj pomaže opustiti se nakon stresa, a ublažit će i glavobolju.
Ulje od maslačka
Napunite staklenku cvjetovima i prelijte maslinovim uljem. Zatvorite je i stavite na sunce, neka stoji dvije sedmice. Potom ulje procijedite kroz gazu tako da rukama dobro ocijedite i cvjetove.
Ovo ljekovito ulje koristite u salatama ili kao dodatak drugim jelima, a odlično je i za njegu suhe kože. Čuvajte ga na hladnijem i tamnijem mjestu i potrošite u roku šest mjeseci.
Med od maslačka
Ovo je zapravo gusti sirup od maslačka koji svojom bojom i gustoćom podsjeća na med. Bit će vam potrebno oko 500 cvjetova, 4 do 5 limuna, litra vode, 5 kg šećera.
Imajte na umu da cvjetovi trebaju biti svježi tokom pripreme pa ih odmah nakon branja prelijte hladnom vodom, dodajte limun izrezan na ploške i pokrijte. Ostavite na tamnom i hladnijem mjestu 24sata. Potom zgnječite cvjetove rukama i procijedite. Dodajte šećer. Tekućinu koju ste dobili polako zagrijavajte uz miješanje i kuhajte dok se med ne zgusne. Spremite u čiste staklenke.
Koristite ga kao ljekoviti dodatak čaju, limunadi, smoothiejima… ili jednostavno stavite u usta kašiku meda i polako otapajte.
NAPOMENA: U med možete dodati i naranče koje će mu dati posebnu aromu. Izrežite ih na kolutove i stavite kad i limune. Imajte na umu da je za ovakve, ljekovite recepte uvijek najbolje koristiti agrume iz bio uzgoja.
Med protiv kašlja
Ovaj pripravak od maslačka i kadulje ublažava kašalj te pomaže kod upale grla i olakšava tegobe vezane za dišni sistem. Potrebno vam je 500 cvjetova maslačka, 100 g kadulje, 5 limuna, 4 kg šećera, 2,5 l vode.
Postupak: U vrelu vodu stavite cvjetove, kadulju i limun izrezan na ploške i kuhajte na laganoj vatri oko pola sata. Ostavite potom da se malo ohladi, procijedite i u tekućinu dodajte šećer.
Nastavite kuhati oko pola sata do 45 minuta, dok tekstura ne bude nalik medu. Topli med uspite u čiste staklenke, zatvorite i čuvajte na hladnom i tamnom mjestu.
Sirup od maslačka
Sastojci: 250 cvjetova, litra i pol vode, 2 limuna, 1 kg šećera
Priprema: Prelijte svježe ubrane cvjetove vodom, dodajte limun izrezan na ploške i pokrijte. Ostavite na odstoji 24 sata pa procijedite i dodajte šećer. Smjesu kuhajte sat i pol na laganoj vatri pa ulijte u čiste zagrijane staklenke i zatvorite.