Majstori kulinarstva otkrili su zanimljive savjete uz koje će jela koja pripremate biti ukusnija, sočnija, zdravija.
Krenimo redom:
Ako želite dodati bijel luk u jelo, ali se plašite da ne pretjerate sa mirisom, prije nego što stavite hranu, tavu istrljajte česnom bijelog luka.
Ako pretjerate sa količinom soli dok kuhate supu, ne očajavajte. Stavite malu količinu neke žitarice u gazu i umočite je u supu. Dok se kuha, žitarice će apsorbirati suvišnu so.
Kako meso ne bi bilo tvrdo, posolite ga tek na kraju pečenja.
Kako bi se bijela riža brže skuhala, dodajte nekoliko kapi sirćeta u vodu.
Da se žumance ne bi raspalo dok siječete kuhano jaje, prethodno umočite nož u hladnu vodu.
Kako bi supa bila bistra, ubacite kocku leda na kraju kuhanja.
Kako bi mljeveno meso bilo ukusnije, izrendajte malo luka ili krompira u smjesu.
Kako biste eliminirali gorak okus patlidžana, isijecite ga, pospite solju i ostavite da odstoji nekoliko minuta. Zatim obavezno isperite povrće hladnom vodom.
Bademi se lakše gule ako ih stavite u prokuhanu tri minute, a zatim u hladnu vodu.
Kako biste napravili odličnu kremu od kiselog vrhnja dodajte sirov protein prilikom mućenja koji koriste sportisti.
Za bolji okus kafe u nju prije kuhanja ubacite prstohvat soli.
Premažite medom ili sokom od šipka meso prije pečenja kako biste dobili hrskavu koricu.
Da bi meso bilo sočnije, u tavu u kojoj pečete dodajte koru od banane.
Umjesto prezli koristite mljevene orahe i jelo će imati bolji okus.
Ohladite tanjir u frižideru prije nego što servirate jelo kako bi se brže ohladilo.
Kuhano meso uvijek jedite hladno, jer tako ima bolji okus.
Da bi supa bila ukusnija, prije nego što je sklonite sa ringle, dodajte malo soka od mrkve.
Dodavanje vanilije u salatu od povrća izgleda čudno, ali nakon toga je zaista ukusnija.
Umjesto sirćeta, koristite limunov sok. Okus citrusa neće poremetiti okus jela, a hrana će biti zdravija. (tl)