Pregovori su gotovi, ali nije sve dogovoreno

Gotova druga runda pregovora

Zaključena je druga runda pregovora između Ukrajine i Rusije. Pregovori su održani u Bjelorusiji, 40 kilometara od grada Bresta.

Ukrajinci su tražili prekid vatre, povlačenje ruskih snaga i osiguravanje humanitarnih koridora.

“Pregovori su gotovi. Nažalost, uspjeli smo se izboriti samo za uspostavljanje humanitarnih koridora”, napisao je prije nekoliko trenutaka na Twitteru ukrajinski izaslanik Mihajlo Podoljak, prenosi 24sata.hr

Ušli smo u drugi sat pregovora između Ukrajine i Rusije. Drugi krug pregovora održava se 40 kilometara od bjeloruskog grada Bresta.

Kijev traži trenutni prekid vatre i humanitarne koridore za evakuaciju opkoljenih Ukrajinaca.

Nijedna strana nije sugerirala da očekuje napredak u pregovorima koji je izostao i na prvom krugu pregovora u ponedjeljak u Bjelorusiji.

Stotine ruskih vojnika i ukrajinskih civila ubijeno je otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin poslao svoje snage na Ukrajinu 24. veljače.

Najmanje 22 tijela izvučena su u čevrtak iz ruševina nakon ruskih zračnih napada u ukrajinskoj regiji Černihiv, objavila je na internetu ukrajinska hitna služba.

Dodaju da su spasilački napori u tijeku, ali nisu naveli točnu lokaciju napada. Ranije je regionalni guverner rekao da je najmanje devetero ljudi ubijeno u zračnom napadu na dvije škole i privatne kuće.

Mauripolj, važna luka istočne Ukrajine, opkoljena je i meta žestokih bombardiranja. Nema vode ni struje. Dužnosnici kažu da ne mogu evakuirati ranjene. Gradska vijećnica usporedila je situaciju s opsadom Lenjingrada (danas Sankt Peterburga) u Drugom svjetskom ratu.

Ujedinjeni narodi objavili su da je više od milijun izbjeglica pobjeglo iz Ukrajine u samo sedam dana, što je jedan od najbržih egzodusa stanovništva, piše Hina.

Istovremeno se produbljuje izolacija Rusije u mjeri koje gospodarstvo te veličine to još nije iskusilo.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *