Zelenski: Dokažite da ste uz nas, dokažite da nas nećete ostaviti same

Predsjednik Ukrajine Volodomir Zelenski obratio se Evropskom parlamentu tokom kojeg ih je pozvao da ne iznevjere Ukrajinu i obećao da bi EU bila snažnija s Ukrajinom.

Obraćajući se videolinkom na plenarnoj sjednici Evropskog parlamenta posvećenoj rusko-ukrajinskom ratu, Zelenski je pozdravio podršku Evropske unije (EU) Ukrajini, ali i dodao kako nije znao da je Ukrajina morala platiti ”tako visoku cijenu“.

Istakao je kako njegova zemlja plaća ”cijenu slobode” nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak započeo rat protiv Ukrajine.

Kazao je kako su u jutarnjim satima u utorak izvedena dva raketna napada na Harkiv, a da je samo jučer u ruskim napadima poginulo 16 djece.

”Niko nas neće slomiti, mi smo snažni, mi smo Ukrajinci“, rekao je Zelenski, ali i dodao kako žele “vidjeti djecu živu”.

Evropske parlamentarce je pozvao da dokažu kako su uz njih i da ih neće iznevjeriti, odnosno da dokažu da su i oni Evropljani.

“Dokažite da ste uz nas. Dokažite da nas nećete ostaviti same”, rekao je ukrajinski predsjednik.

Zelenski je ranije u odvojenoj videoporuci objavljenoj na Telegramu govorio o ratu između Rusije i Ukrajine.

Istakao je kako je ruska vojska projektilima napala Harkiv.

“Niko na svijetu neće oprostiti ubijanje nedužnih Ukrajinaca. Ovo je Ukrajina. Ovo je Evropa. Ovo se dešava u 2022. godini“, rekao je Zelenski.

Smatra kako treba zaustaviti Rusiju.

”Treba skroz zatvoriti nebo za ruske projektile, avione i helikoptere. Za pet dana na Ukrajinu je izvedeno 56 raketnih napada i lansirano 113 krstarećih projektila“, rekao je Zelenski.

Istakao je kako Rusija ima za cilj gađati elektranu u Kijevu.

Plenarna sjednica EP-a o ruskoj agresiji na Ukrajinu

Roberta Metsola, predsjednica Evropskog parlmenta kazala je kako evropski parlamentarci neće skrenuti pogled s ratnih zločina i da će podržati istragu Međunarodnog krivičnog suda.

Ona je obećala da će ruskog predsjednika Vladimira Putina i bjeloruskog predsjednika Aleksandra Lukašenka pozvati na odgovornost ako su počinili ratne zločine.

Metsola je pozdravila kandidaturu Ukrajine u EU i obećala podršku pristupanju EU.

Očekuje se da će evropski parlamentarci kasnije tokom dana usvojiti rezoluciju kojom osuđuju rusku agresiju protiv Ukrajine.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *