Zelenski i Kličko sa istom porukom ruskim vojnicima: Čuvajte svoje živote

Predsjednik Rusije Volodimir Zelenski obratio se videoporukom putem Facebooka.

Ukrajinski predsjednik pozvao je Evropsku uniju da u okviru nove specijalne procedure odmah u članstvo prihvati Ukrajinu.

Rekao je da Ukrajina zaslužuje da bude članica, jer se bori za odbranu svoje zemlje i cijele Evrope, boreći se za “jednakost, za demokratiju”.

-Apeliramo na EU za hitan pristup Ukrajine po novom posebnom postupku. Zahvalni smo našim partnerima što su uz nas, ali naš cilj je da budemo sa svim Evropljanima i, što je najvažnije, da budemo ravnopravni – rekao je.

Između ostalog, kazao je i da će ukrajinski zatvorenici s ratnim iskustvom biti oslobođeni i imati priliku da svoju kaznu odrade i slobodu zasluže na najžešćim tačkama sukoba.

Ruskim vojnicima je poručio da polože oružje i idu.
-Ne vjerujte svojim komandantima i propagandistima. Čuvajte svoje živote – kazao je.

-Kada sam se kandidovao za predsjednika, rekao sam da je svako od nas predsjednik. Jer smo svi odgovorni za svoju zemlju. Za našu prelijepu Ukrajinu. A sada se desilo da je svako od nas ratnik. I siguran sam da će svako od nas pobijediti. Slava Ukrajini! – napisao je u opisu vidoobraćanja Zelenski.

Vitalij Kličko, bivši profesionalni bokser je i sam jedan od aktera Ukrajinsko – Ruskog rata. Pokušava na sve diplomatske načine riješiti sukob, a čak je i obukao vojnu uniformu i brani Ukrajinu na vojnim frontovima.

Bivši boksački prvak u teškoj kategoriji Vitalij Kličko rekao je da će se zajedno sa svojim bratom i kolegom iz Kuće slavnih Vladimirom Kličkom boriti u “krvavom ratu” nakon ruske invazije na njihovu državu Ukrajinu.

Rusija je započela svoju invaziju kopnom, zrakom i morem u četvrtak nakon objave rata predsjednika Vladimira Putina. Procjenjuje se da je oko 100.000 ljudi pobjeglo jer su eksplozije i pucnjavi potresli velike gradove. Prijavljeni su deseci ubijenih.

Na YouTube kanalu TheSun je prenio poruku Vitalij Klička koji je još jednom poručio Rusima:
-Idite nazad kući, nemate šta tražiti ovdje. Nadamo se da će ova noć biti mirna. Nadamo se da će Rusi donijeti odluku da se povuku u Rusiju, jer nemaju šta tražiti ovdje u našem domu. Ali vidim naše ljude, svi su ponosni na našu armiju, na naše Ukrajince koji brane svoje domove, svoje porodice i poštovanje za sve koji su spremni za borbu za našu zemlju”, poručio je Kličko.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *