Za idilične zimske večeri – nabavite kamin (Foto)

Ko ne sanja da se grije kraj kamina, nakon šetnje po zimskom okruženju… Uz šolju čaja i dobru knjigu, užitak će biti potpun. A romantične večeri u dvoje, također imaju osobitu atmosferu dok u pozadini pucketa vatra, i prijatna toplina se širi domom.

Međutim, nema svaki životni prostor mogućnost za ugradnju kamina na čvrsto gorivo ili plin. Ipak, još uvijek možete stvoriti zimsku idilu i u vašem domu – ukoliko nabavite električni kamin.

U našem tekstu ćemo vam predočiti šta je važno pri kupovini električnog kamina i odgovoriti na najčešća pitanja na tu temu.

Jesu li električni kamini jednostavniji i čistiji pri upotrebi?

U ovom kaminu ne postoji pravi plamen, već efekat plamena. Unutra se nalazi grijač koji pruža toplinu, tako da se ne nakupljaju čađ i prljavština, a efekat dima potiče od pare. Stoga je električni kamin vrlo jednostavan za upotrebu i ne zahtijeva mnogo truda.

Koje su prednosti i nedostaci električnog kamina u odnosu na klasični?

Prednosti:

  • Električni plamen bez dima, čađi i prašine.
  • Mobilnost, ne zahtijeva odvod već samo priključak na struju.
  • Ima integriran kalorifer.
  • Ne morate kupovati i lagerovati ogrijev.
  • Elektro-kamini sa daljinskim upravljanjem pružaju poseban komfor.

Nedostaci:

  • Potrošnja električne energije
  • Nema tipičnog pucketanja vatre i mirisa drveta koje gori.

Ukoliko imate tradicionalni kamin koji više ne koristite, možete mu udahnuti novi život sa električnim kaminskim umetkom – ugradbenim elektro-kaminom.

Koje vrste elektro-kamina postoje?

Postoje različite vrste električnih kamina, kao što su: samostojeći, kutni, ugradbeni i zidni. Stoga su ovi kamini prilagodljivi svakom okruženju, a sa kutnim i zidnim možete imati prelijepu atmosferu i u malom prostoru.

Koji je kapacitet grijanja električnog kamina?

Uz dovoljno snage, elektro-kamin će grijati jednako dobro kao i klasični. U njemu se nalazi integrirani kalorifer koji može ugodno grijati prostor. Preporučujemo kamin snage oko 2000 vati.

Kolika je potrošnja energije?

Ako redovno koristite električni kamin za grijanje, troškovi mogu biti veći nego za grijanje klasičnim kaminom, na čvrsto gorivo ili plin. Međutim, nemate problema s cijepanjem drva ili čišćenjem dimnjaka.

Koliko su elektro-kamini opasni?

Kada se pravilno koriste i održavaju, električni kamini nisu opasni. Tu nema zapaljivog materijala, kao što je slučaj sa klasičnim kaminom na čvrsta goriva. Međutim, neispravna instalacija može biti vrlo opasna, te stoga redovito provjeravajte svoj električni kamin na moguća oštećenja.

Koji električni kamin je dobar?

Elektro-kamini su dostupni od nehrđajućeg čelika, sa hromiranom završnom obradom ili sa završnom obradom od livenog čelika. Bez obzira da li više volite bijeli elektro-kamin ili, pak želite u svom dnevnom boravku postaviti model od imitacije drveta – gotovo svi su idealno dekorativni. Koji će biti najbolji za vas, ovisi i o drugim faktorima, kao što su grejna mogućnost ili prostorni zahtjevi.

Ukoliko vam je naš tekst pomogao u donošenju odluke o kupovini električnog kamina, i ako vaš prostor nema posebne zahtjeve oko ugradnje, veliki izbor kamina svih vrsta i cijena, možete pronaći i razgledati u internet-trgovinama. (Sponzorirani članak)

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *