Prvi Zagreb Music Fair okupio najbolje iz muzičke industrije

U zagrebačkoj Hali održava se prvi trodnevni Zagreb Music Fair (ZMF) koji je zamišljen je kao susret glazbenika, izlagača glazbene opreme, audiotehnike, koncertne produkcije i svega što bi bilo zanimljivo audiofilima, za kućnu upotrebu ili koncertne promocije i svirke uživo, javlja Anadolu Agency (AA).

Uz bogatu ponudu audio sustava, kako onih prihvatljivijih, tako i onih najekskluzivnijih, vrhunske koncertne produkcije, te instrumenata, ZMF se može pohvaliti i vrhunskim izborom od preko 20.000 aktualnih i raritetnih vinilnih glazbenih izdanja.

„Ovo je po prvi put da održavamo ZMF, a želja nam je da ovo postane tradicionalni sajam koji će se održavati minimalno jednom godišnje, a koji bi se proširio na distributere muzičkih instrumenata, škole sviranja te druženje glazbenika. Prva godina je najteža, pogotovo u ovim korona uvjetima, a nadam se da će dogodine sajam biti na još višem nivou”, kazao je Saša Mitrović, voditelj sajma ZMF.

– Povratak gramofonske ploče –

Mitrović je zadovoljan posjetom sajmu te sutra do 21 sat očekuje velik broj kupaca i posjetitelja, ljubitelja vinila, koncertne i audio opreme.

Na sajmu ZMF sudjeluju tri ključna zastupnika uglednih proizvođača audioopreme, a kupcima je ponuđeno oko 20.000 gramofonskih ploča od strane 11 najuglednijih hrvatskih privatnih prodavača vinila i CD-a te kazeta.

Gramofonske ploče doživljavaju sve veću potražnju, u skladu s tim dolazi do porasta cijena, ovisno o izvođaču i očuvanosti same ploče, ali i kazeta i CD još imaju svoje kupce.

Jedan od izlagača na ZMF-u je Robert Bašić iz okolice Samobora, proizvođač, graditelj „handmade” gitara, koji sam izrađuje gitare za ponajbolje gitariste koji sviraju u domaćim, hrvatskim muzičkim sastavima.

Bašić je gradnjom gitara bavi već 14 godina, a zadnjih 10 godina ima otvoren obrt i radionicu smještenu u obiteljskoj kući od koje uspješno živi. Bašić svoje gitare s već uglednim potpisom izrađuje sam, jedine dijelove koji nabavlja su elektronika, pragovi i mašinice.

Bašićeve gitare kreću se od 10.000 kuna (1.300 eura) nadalje, ovisno o želji kupca, koliko je zahtjevna izrada gitare, koliko košta sirovo drvo i pojedini dijelovi gitare koje nabavlja od proizvođača. Izrađuje električne i bas gitare, no za sada su mu akustične gitare tek u planu za izradu.

„Moji kupci su svi gitaristi, od profesionalnih muzičara koji žive od toga i nastupaju po velikim festivalima i na koncertima, pa sve do muzičara koji su hobi-gitaristi, koji nemaju bendove i koji vole dobar instrument”, kaže Bašić.

„Sve sam naučio sam preko interneta, od foruma na kojima sam se u početku razvijao, pa je kasnijim razvojem interneta došlo do sve veće količine dostupnih informacija”, dodaje.

– Novi i rabljeni instrumenti –

Klasična drva, ali posebno odabrane komade od javora, jasena, johe, mahagonija, ebanovine ili rosewooda nabavlja ili u domaćim pilanama u Hrvatskoj ili ih pak, ako je riječ o nekim egzotičnijim vrstama, koje kupac može zahtijevati, nabavlja putem interneta od specijaliziranih prodavača drveta za instrumente diljem svijeta.

Bašić ne izrađuje potpune kopije instrumenata, nego detalje gitara prilagođava kupčevoj potrebi i želji, od oblika vrata ili veličine pragova do samog dizajna gitare.

U ponudi sajma su i jeftiniji, rabljeni instrumenti, kako bi i početnici ZMF-a mogli za sebe naći nešto po prihvatljivoj cijeni, ali i vrhunski zvučnici, gramofoni, rasvjeta za koncerte, laseri, video oprema, efekti, majice s natpisima i sve ostalo što je neizostavni dio muzičke kulture.

Ovaj trodnevni sajam je namijenjen publici svih dobnih uzrasta, glazbenicima amaterima, profesionalcima, kolekcionarima, ali i običnoj publici koja samo želi razgledati što sve glazbena industrija i mediji nude.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *