Neum: Nastavljeni pregovori o izmjeni izbornog zakonodavstva

U hotelu Marea u Neumu jutros u 9 sati počela je nova runda pregovora o izmjenama izbornog zakonodavstva iza zatvorenih vrata, ali na pregovore nisu stigli pripadnici opozicije, članovi Intereresorne radne grupe za izborne reforme. Došli su, zato, aktivisti iz Tuzle, Mosta i Sarajeva, javlja reporterka BHRT.

Iako je zvaničnik Ministarstva inostranih poslova SAD za izbornu reformu u našoj zemlji Metju Palmer jučer rekao da će danas, na pregovore o izbornom zakonodavstvu doći članovi Interresorne grupe za izborni zakon ne može se se reći da je tako. Osim članova HDZ i SDA, koji su u Interresornoj grupi, ne može se reći da su i ostali stigli. Tu se prije svega misli na članove stranaka opozicije, odnosno Demokratske fronte, Naše stranke i SDP, kao i većine predstavnika parlamentarnih stranaka iz Republike Srpske. Neki od njih su rekli kako nisu ni dobili poziv, neki da je stigao prekasno pa se nisu uspjeli organizovati. Ono što znamo jeste da je ovdje samo zamjenik predsjednika PDP-a.

U Neum je upravo stigla grupa aktivista iz Sarajeva i Mostara, od kojih su neki i jučer protestovali ispred Ambasade Hrvatske u Sarajevu.

Ni danas nisu poznati stavovi bosanskoherecegovačkih političara. Pregovori su se odvijali do kasno u noć. Ali, nema novih informacija, samo spekulacije.

Podsjetimo, jučerašnji pregovori trajali su cijeli dan, a prema prvom presjeku, koji su iznijeli zvaničnik Ministarstva inostranih poslova SAD za izbornu reformu u našoj zemlji Metju Palmer i direktorica pri Evropskoj službi za inostrane poslove Angelina Ajhorst, ima mjesta za optimizam, mada to nije tako izgledalo nakon izjava domaćih političara poslije sastanaka u Sarajevu.

Istakli su hitnost da se rješenje pronađe i rekli da u domaćim političarima imaju partnere koji su posvećeni traženju rješenja.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *