U BiH 70 posto stanovništva je energetski siromašno

Na području TK izvršeno je jedinstveno istraživanje o energetskom siromaštvu. Obavljeno je na uzorku od 10.000 domaćinstava sa područja šest lokalnih zajednica, a putem zajedničkog projekta Centra za ekologiju i energiju i švicarskog Caritas-a. Rezultati nisu nimalo ohrabrujući.

Energetski siromašno domaćinstvo u Evropi je ono koje troši više od 10% svog kućnog budžeta na električnu i toplotnu energiju. Ako isti kriterij primijenimo na BiH, u tu kategoriju spada više od 70% domaćinstava.

„Zato smo mi predložili jedan novi kriterij, da uzmemo ona domaćinstva koja preko 15% svojih prihoda troše za električnu i toplotnu energiju i prema tom kriteriju otprilike je 43% domaćinstava energetski siromašno“, kaže nam Džemila Agić, direktorica Centra za ekologiju i energiju.

Od tog postotka 26% domaćinstava izdvaja čak više od 20% svog dohotka za plaćanje električne i toplotne energije. Analiza je pokazala i da do velike potrošnje u domaćinstvima dolazi zbog starih i neizoliranih stambenih objekata, ali i nedovoljne informiranosti članova domaćinstava o načinima štednje. Također, veliki udio imaju i visoke cijene.

„Povećanje cijene električne energije nije samo problem BiH nego i ostatka svijeta. Vjerujemo da će ovo biti problem koji će biti još izraženiji, naročito od početka iduće godine pa na dalje“, rekao je Daniel Bronkal, direktor švicarskog Caritasa.

A, kako ćemo ga ublažiti, kada je kod nas i sam pojam energetskog siromaštva još nepoznanica?

„Hrvatska i Srbija su daleko odmakle, one imaju čak i definiciju i kriterije, imaju kriterije ugroženog potrošača, recimo, mi nemamo ni to.Nakon toga idemo djelovati“, upozorava Fuad Imamović, rukovodilac projekata energetske efikasnosti Caritasa, piše FTV.

Ipak, neke lokalne zajednice će ovaj problem dočekati spremnije.

„Mi smo u zadnjih 17 godina uložili 70 miliona grad Tuzla iz budžeta i naše Centralno grijanje u širenje mreže toplifikacije. I onda se tu ostvaruju najveći rezultati i u pogledu misije CO2 i emisije SO2 iz domaćinstava i u pogledu štednje jer se radi o grijanju koje je jeftijije od grijanja na struju ili bilo koji drugi energent“, kazao je Jasmin Imamović, gradonačelnik Tuzle.

Također, ulagalo se u utopljavanje zgrada, sufinansiranje nabavke peći na pelet, toplotnih podstanica i drugog. Neki su to od načina smanjenja energetskog siromaštva, koje preporučuje i sprovedena analiza, uz educiranje stanovništva i sistemske aktivnosti svih nivoa vlasti.

Podijeli

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *